Leuven Residence Addition

Leuven Residence Addition

Architect
ORG Permanent Modernity
Location
Leuven, Belgium | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Fillip Dujardin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureExtremis
TableMDF Italia
TableKnoll
Saarinen
FireplaceKALFIRE
Heat Pure 85 Skamol
Windows & DoorsReynaers Aluminium
Concrete floor & patioHeyns Floors bvba

Product Spec Sheet
Furniture
Table
Saarinen by Knoll
Fireplace
Heat Pure 85 Skamol by KALFIRE
Windows & Doors
Concrete floor & patio

Leuven Residence Addition

ORG Permanent Modernity as Architects

The LEUVEN RESIDENTIAL ADDITION is a small renovation of a suburban home in Leuven, Belgium. The addition resolves elevation changes between the main house and the garden levelsand connects the inside and outside with floor to ceiling glazing and a door way onto a shapely, well-lit concrete terrace.The roof structure is renewed, in terms of its functional requirements, spatial dimensions and contemporary feel.

 

The existing 1960’s expansion at the back of the house had become functionally obsolete, cold and dark. The roof was no longer water proof and the windows overlooking the garden were small. Furthermore, any addition or change to the existing building had to adhere to updates in the local zoning ordinance, which created height restrictions on the addition. The roof is the principle architectonic device to resolve all of these project constraints.

 

The Prefabricated Steel Roof is one single unit with new insulation and a new water proof membrane installed above. The singular plate rests on three existing walls allowing the façade that opens to the garden to be fully glazed. The steel plate allows a minimal roof structure, with loads in tension due to its reverse curvature. The structural section, with loads greatest in the center of the roof, protrudes into the space, thus allowing the addition to comply with new building height restrictions. At its edges, the roof is thinnest, which maximizes glazing towards the garden and makes a seamless connection between the new lowered floor and the existing level of the hall and kitchen.

 

The prefabricated steel roof demonstrates ORG’s expertise in advanced manufacturing and digital fabrication. The curvilinear grid shell roof consists of 20 unique steel plate profiles. The profiles were manufactured by a computer controlled water-jet steel cutter, painted and assembled off site in an environmentally controlled warehouse to optimize precision. After completion, it was shipped as two pieces and installed in less than one day. The result is a structurally precise roof that renders a unique quality of light and an elegant interior living environment.

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More