Library in caminha

Library in caminha

Architect
Nuno brandao costa
Location
Caminha, Portugal | View Map
Project Year
2016
Category
Libraries
Francisco ascensão

Library in caminha

Nuno brandao costa as Architects

The design for the new city library in Caminha is part of a programme launched in the 1990s, within the Portuguese network of public libraries, associating the creation of resources with the dissemination of books and reading. The land available for construction is located in the old town, within the area of influence of the walled zone, very close to the Cathedral and other historic monuments of this small town.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

It is part of the old Jailhouse and present City Museum quarter, this new amenity resulting from the use of a vacant 19th century house and its patio area. The existing house, which extends the body of the jail, is characterized by the full preservation of the west and south façades and the complete demolition of its interior and the façade facing the patio. The design proposes the demolition of the walls that enclose the land, opening up a small plaza to the north to create a public space that simultaneously serves the entrances to the existing museum and the new library.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

The library retains entirely the two 19th century façades, and the design proposes the construction of a new body with a different geometry from the urban fabric. This new object is assumedly an “extension”, standing out from the existing mass, to which it is physically linked by an incidental twist. The interior of the original house is cleared to allow for the full interpretation of its space.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

The ground floor contains the entrance lobby and the upper floor the informal reading room, which is characterized by a ceiling replicating a traditional kneading trough that refers back to the original space, and the space is lit through the existing openings. The new volume places the children’s room on the ground floor and provides transparency onto the street. The basement houses storage space, a multipurpose room and the offices, and is lit from a courtyard fashioned in the plot of land. On the first floor, the informal reading room is a wide space, glazed to the outside and overlooking the new plaza by means of a triangular balcony.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

The trapezoidal object gains expression in the discontinuity of its vertical faces and the relationship with the free space created under the triangular overhangs. The particular character of its mass blends in with the surrounding texture thanks to the roughening of the concrete by manual chipping hammer, which confers a vernacular roughness on it.

photo_credit Francisco ascensão
Francisco ascensão

The wall that encloses the body of the existing stone house and accommodates the intersection of the new object is in concrete, but with a new language. The elements adorning the entrance doors and the capping cornice are a Venturian reference which provides meaning to the relationship between the existing structure and the jarring geometry of the new intervention.

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More