Linklaters, Munich

Linklaters, Munich

Location
Prinzregentenplatz 10, Munich, Germany | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
Gleb Polovnykov

Future-proof from the foundation up: CSMM designs an innovative workplace for Linklaters in a new renovation

CSMM - architecture matters as Interior Architects

At last, the new world of work has made its way into the legal profession, and commercial law firm Linklaters LLP is making its mark with a forwardlooking model of smart, sustainable office architecture. The architecture and consulting specialists at CSMM won over Linklaters with their innovative concept for the firm’s Munich office. Based on a comprehensive brief, we were commissioned to create an identity-shaping, sustainable corporate architecture that fosters a new way of working, while also upholding the company’s values, and strikes the right balance between innovation and tradition. Following the award-winning designs for the firm’s Frankfurt and Hamburg offices, Munich is the third Linklaters location to be designed by CSMM. 

photo_credit Gleb Polovnykov
Gleb Polovnykov

The commission from Linklaters LLP presented us with a series of exciting challenges that we have solved as a team. It all started with a strategic study analysing how modern agile workflows are changing the way lawyers use spaces and structures in their day-to-day work. The Munich office served as a starting point for the development of a workplace strategy that could also be applied in other locations. And now, after a pilot project in Frankfurt and a new branch office in Hamburg, Munich is the most recent stop on the firm’s long-term transformation journey. 

photo_credit Gleb Polovnykov
Gleb Polovnykov

Linklaters has had an office on Prinzregentenplatz Square for more than 30 years. After searching for an alternative site and validating the potential of the existing office building, which is part of an ensemble under heritage protection, CSMM’s renovation concept for the current office building emerged as the clear winner. Our team worked with the building owners to refurbish the façade, keeping the formal elements of the original architecture intact, and then took the building back to the core. The renovated interior enabled CSMM to redesign the entire 3,760-square-metre property with offices and shared spaces for the firm’s 128 employees. Incorporating features designed for the new work order is a key result of the building revitalisation. This gives the property all of the qualities of a new build in terms of functionality, technology and design, putting our renovation concept on equal footing with new commercial developments. The new Linklaters office highlights the advantages of preserving our cities’ building fabric and transforming it into contemporary architecture in a sustainable, resource-saving way. 

photo_credit Gleb Polovnykov
Gleb Polovnykov

Services
 brief & evaluation, site survey, capacity planning, space allocation programme, property analysis & selection, occupancy planning, office concept, colour & material concept, definiton of fit-out standards, tenant support in negotiating lease agreement, design package, furniture design, furniture concept, interior design, signage & guidance system, tenant fit-out planning, tender stage, tender stage & support in awarding scope of work, on-site quality control, construction supervision

photo_credit Gleb Polovnykov
Gleb Polovnykov
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More