Living in the Blue _ Cohousing Lambrate
Stefano Anzini

Living in the Blue _ Cohousing Lambrate

Casalgrande Padana as Ceramic tiles

Living in the blue: where matter engages with light

Casalgrande Padana ceramic tiles cover the façades of the “Living in the Blue” residential complex, designed by Atelier(s) Alfonso Femia (AF517).

An emblematic project located in Lambrate area, illustrating the area’s transformation and redevelopment and linking the collective dimension of its living spaces, connections and services with the individual dimension of its future occupants. The presence of new residential areas and workshops emerging here are an example of how the district, after years of abandonment, is turning around the now-obsolete image of a place that has traditionally hosted industrial and manufacturing activities, and shaping a place for people to live in.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

The distinctive feature of the residential complex are the façades, covered on one side with plaster in different colours, and on the other with shimmering, three-dimensional blue porcelain stoneware tiles from the Diamante Boa collection by Casalgrande Padana, laid using the “zero joints” technique. Thanks to the dazzling, multi-faceted effect inspired by diamond cutting, this exclusive type of porcelain stoneware tiles is able to bring definition to shifting surfaces shaped by reflections and light-shade contrasts; as it receives the light and reflections from the surrounding landscape, it reflects them back in endless directions, adapting its colours depending on the season and the time of day.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

With an L-shaped ground plan, the two nine-storey buildings mark off a new public square that opens out towards the city. The building is spread over a surface of 12,404 m², of which 8360 m² is taken up by privately owned homes and 3344 m² by 46 flats rented at a special price; on the ground floor, 700 m² is occupied by five commercial activities (a pharmacy, a medical surgery, a hairdresser, a crèche and a perfumery) and by two co-housing units that sleep 26 people. On the ground floors, these are complemented by three community areas for shared activities and services: a multi-functional hall for shared leisure and play activities and a meeting place for the occupants, a “workshop” area for hobbies and a shared laundry area for the apartments.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

All the parking spaces are located in two below-ground floors under the two buildings and the central square, the entrance to which is a ramp located inside of the building to the north. This has made it possible to dedicate the square to pedestrians and cyclists, with this large paved area for the district’s residents remaining completely open during the day and providing access to the new park.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

Both buildings feature large terraces and areas with loggias that allow the occupants to enjoy the outdoor areas, as if they were an extension of their apartments. The full-length windows in all the areas of the buildings also add to this sense of continuity between the indoors and outdoors.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini
photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini
photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

Read story in DeutschFrançais and Italiano

Living In The Blue - Housing in Lambrate

Atelier(s) Alfonso Femia as Architectural and landscape design

The project is part of the area of Lambrate, currently undergoing an overall transformation and redevelopment: the presence of new spaces for the housing, the creation of laboratories for work, the organization of events such as that of the "Fuorisalone", are an example of how the neighborhood is changing its old image of a simply productive place. The Rubattino neighborhood and its park, the possible reuse of the Mercanti barracks in the south, the PII being implemented in the east are just some examples of this transformation.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

The project (perimetrated from via Crespi to the north, Via Pitteri to the east, via Tanzi to the south, and via Canzi to the west) finds its foundations in the design of the open / green spaces, which determined the design of the residential volumes here settled.

Transforming a place that has always hosted industrial and production activities, and which has been abandoned for many years.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

Building a place to live.
Imagine that this place must know how to combine the collective dimension of its open spaces, its connections with the city, its services, with the intimate dimension of those who will live there, of those who will create a family, of the different generations that will pass through it, of the looks that will cross between the spaces, between the buildings.

Two simple buildings articulates through the volumes of the balconies, now as a cascade system and resting on the building volume, now punctual as stands in the sky, true continuations of the internal space towards the outside.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

Two buildings are composed and decomposed in a continuous dialogue with the matter and its relationship with the light: iridescent with the ceramic, in “chiaroscuro” with the wood, homogeneous on the plastered walls drawn in a chromatic geometric sequence as a tribute to the works "Positive-Negative" by Bruno Munari who created a collection from the 50s to the 70s.

A park will have to graft the territory and become the heart of this urban transformation. The park has generated the founding principles of the project, in its relationship between open spaces, squares, paths and connections. The place now belongs to us and we belong to him since it will be a place of daily life, with time, over time.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

Architecture allows to identify ourselves with our choice to live in a place. Every project has to tell a story. A story able of anchoring itself to the past that each place has, in its founding aspects, but above all, it must be anchored to the present, to those who will live and inhabit places and buildings. We are time.

The two buildings, with an "L" planimetric layout, develop for nine floors above ground, delimiting a new public square open towards the city. The ground floor is characterized by the presence of spaces dedicated to commerce and services for citizens, as well as the entrances to all the halls of the stairwells. The great permeability of the flows, which will be made possible thanks to the porch spaces that completely cross the buildings, allows to connect the central square with the Park that surrounds the two buildings on the south and west sides, creating a continuum between Piazza Vigili del Fuoco and the garden, of which the square represents the main joint.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

The intervention develops, in the two buildings, with an area of 12.404sqm of which 8.360sqm of subsidized housingproperty, 3.344sqm of subsidized housing for rent and 700 sqm of commercial spaces on the ground floor.

The initiative, which started in 2014, has seen the start of the intense activities in 2016 and its term in 2020and will host: 104 housing units, 46 rental accommodations, 5 commercial spaces and 2 multi-family housing (cohousing) with 26 beds. On completion, on the ground floors, two spaces will be made available to the community for shared activities and services; the spaces include a multipurpose room for common recreational and meeting activities for the inhabitants, a "workshop" space for hobby activities and a common laundry for the condominium.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

All the parkings have been placed in two underground floors located below the two buildings and the central square. The entrance is through a ramp located inside the north building, which allows not to perceive the cars from the square, dedicating it completely to pedestrians and bicycles and defining a large paved ground for the inhabitants of the neighborhood, completely open during the daytime, which will become the gateway to the new park.

The two buildings are characterized by their large terraces and loggias, which allow to experience the outdoor space as an extension of the individual apartment; moreover, the full-height windows designed for all the rooms, further emphasize the permeability between inside and outside.

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini

The facades of the two buildings tell the urban scale principles with which the project layout was developed, underlining the value of the central square and characterizing the facades that face towards it with an iridescent and three-dimensional material such as blue ceramic, while all the facades that faces the urban context are characterized by the use of different colored plasters that decompose the large volume of the facades.

Team:
Client: Cooperativa Dorica promossa dal Consorzio Cooperative Lavoratori e Ecopolis Casa promossa da Delta Ecopolis
Architectural and landscape design: Atelier(s) Alfonso Femia (précédemment 5+1AA)
Architects: Alfonso Femia, Simonetta Cenci
BET structures | structural engineering: FOR
BET fluides et environnement | services and environmental engineering: FOR
Project responsible: Marco Corazza
Design team: Arianna Dall’Occa, Chiara Frumento, Ilaria Schiavone, Alessandra d'Apolito, Vanesa Carbajo Fernàndez, Vera Messana, Andrea Lucchi

photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini
photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini
photo_credit Stefano Anzini
Stefano Anzini
Caption
Caption

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More