Livsrum - Cancer Counseling Center

Livsrum - Cancer Counseling Center

Architect
Effekt
Location
Naestved, Denmark
Project Year
2013
Category
Care Homes
Stories By
Effekt

DANISH™

Livsrum - Cancer Counseling Center

Effekt as Architects

Livsrum is EFFEKTs 1. prize project in the competition for a new cancer counseling center at Næstved hospital in Denmark in collaboration with Hoffmann and Lyngkilde. The center is designed as a cluster of seven small houses around two green outdoor spaces. Each house has its own specific function and together they form a coherent sequence of different spaces and functions such as a library, kitchen, conversation rooms, lounge, shops, gym, and wellness facilities. The house offers a wide range of different rooms for informal advice, therapy and interaction with a focus on the users' comfort and wellbeing. A varying roof height and materials used means that the building will have its own unique architectural character that clearly distinguishes it from the surrounding hospital buildings. With the location of the cancer counseling centre close to the hospital's cancer ward, it is set for a closer collaboration between hospital staff and the Danish Cancer Society.


Construction is scheduled to begin in August 2012. Already in the spring of 2013 the Danish Cancer Society staff and volunteers in Næstved expects to offer cancer patients and caregivers a warm welcome in the new cancer counseling center.


Hans Peter Svendler, director of Realdania explains, "The winning project shows a very compelling vision of how a counseling centre can be arranged and we look forward to seeing the finished house."


Experts from the jury’s report read: "It's a compelling simple and logical plan composition with fine spatial experiences in the movement around the inner courtyards and the centre’s in-house facilities.”.

A new take on a cancer counselling centre

DANISH™ as Publishers

In Næstved, Denmark, lies Livsrum (living space) – a cancer counselling centre designed by Danish architect firm EFFEKT. Livsrum is a project by the Danish Cancer Society and Realdania that includes the construction of seven cancer counselling centres near hospital cancer wards throughout Denmark. Security, homeliness, and openness are the keywords for the counselling centres, while the goal of the project is to help more patients and their relatives – preferably as early in the course of their disease as possible. According to the Danish Cancer Society, architecture plays a significant role in doing this.


Rather than creating a traditional uniform building, the different functions of the Livsrum counselling centre in Næstved are shaped into seven small houses. According to the architects, this building shape enhances richness and variation in the overall spatial experience. Surrounded by roads on three sides, the centre is not in an ideal spot for a calm and silent environment. Placing the courtyard in the centre of the complex has solved that problem. In this way, the courtyards are protected against noise and are an integrated part of the complex. The look of the building matches its context better than a uniform building would have done.


Each of the small seven houses has its own specific programme and caters for different functions. There is a kitchen, a library, private meeting rooms, a shop, a lounge, a gym and a healthcare facility. At the heart of the building lies the actual Livsrum (living space). This central room creates a natural circulation of people in the complex while all rooms face one of the two courtyards.


“The varying roof heights in combination with the selection of materials equips the building with its own unique architectural character, clearly distinguishing it from the surrounding hospital buildings,” said the architects.


Everyone from kids to the elderly uses the centre. Some are disabled while others come to exercise. Some patients come to meet each other casually while others seek privacy and counselling. The architects therefore designed all the spaces in the house individually according to their function, thereby creating a varied atmosphere. At the same time, the contact with neighbouring spaces also varies.


With its total of 800 square metres of floor area, the facility has bookshelves that cover entire walls, integrating small window seats. There is a mixture of homelike furnishings throughout the house. The noteworthy architecture has already seen Livsrum featured in the Phaidon Atlas – a survey of the most outstanding works of contemporary world architecture. It has recently won a ‘Building of the Year 2015’ award from online architecture magazine ArchDaily. This award was given to only 14 buildings globally.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSTENI AS
ManufacturersEquitone
ManufacturersTroldtekt A/S
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More