LM Guest House

LM Guest House

Architect
Desai Chia Architecture
Location
Dutchess County, United States | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Paul Warchol
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersLuceplan
ManufacturersHansgrohe SE
Decorative LightingLouis Poulsen
ManufacturersDuravit
ManufacturersWETSTYLE
ManufacturersASTEC

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Decorative Lighting
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
Manufacturers
by ASTEC

LM Guest House

Desai Chia Architecture as Architects

This 2,000 square foot guest house is situated on a rock outcropping that overlooks a trout pond and open farmland. Designed as a contemplative retreat for weekend visitors, the house allows one to experience the expansive surrounding landscape with vast unobstructed views. The house integrates a number of sustainable design strategies including geothermal heating and cooling, radiant floors, natural ventilation, motorized solar shades, photovoltaic panels, and rainwater collection for irrigation.

photo_credit Paul Warchol
Paul Warchol
photo_credit Paul Warchol
Paul Warchol

Open views to nature create a stunning backdrop for the main living and sleeping areas. A main bedroom and two ‘couchette’ nooks with built-in bunk beds provide accommodations for six overnight guests.

photo_credit Paul Warchol
Paul Warchol
photo_credit Paul Warchol
Paul Warchol

The couchette nooks, bathroom, and storage rooms are housed within a slatted wood core in the middle of the house. The custom wood wall system surrounding the core allows natural light to penetrate through to the inner spaces of the home by day; at night, light emanates from the wood core and provides a warm, inviting glow in the living areas. The slatted system also allows the whole house to ‘breathe’; comfortable natural ventilation occurs throughout the house, even in the sleeping couchettes and storage closets.

photo_credit Paul Warchol
Paul Warchol
photo_credit Paul Warchol
Paul Warchol

The structural design for the house relies on 4 steel columns imbedded in the wood core; the roof cantilevers out from these 4 columns. This elegant structural solution uses the minimum amount of materials to achieve expansive, open living areas at both ends of the house. The façade of the house was designed as a thermally robust system of high-performance, triple-paned glass units that vary in width from 10’ to 20’. The entire assembly was prefabricated off-site, shipped to the site in one container, and erected by crane in 2 days.

photo_credit Paul Warchol
Paul Warchol
photo_credit Paul Warchol
Paul Warchol

Landscape design strategies were closely tied to the design of the house. A tight palette of native vegetation highlights vistas and other natural features on the property while also managing storm water run-off. Local bluestone slabs and shale excavated from the site create outdoor seating areas and pathways; a bluestone slab terrace between the house and a nearby grove of pine trees provides an intimate outdoor room for entertaining and dining. Bluestone steps from the terrace lead to a barbeque area and an outdoor shower in the woods.

Caption
Caption

Read story in EspañolFrançaisDeutschItaliano and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More