LONDRES PIED-À-TERRE

LONDRES PIED-À-TERRE

Architect
v2com newswire
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2012
Category
Exhibition Centres

Apartments

LONDRES PIED-À-TERRE

v2com newswire as Architects

Interior designer Daniel Hopwood reconfigured a bijou London apartment to create space where his bons vivants clients could entertain lavishly, designing it with a sleek, creamy oak envelope and a hint of Halston ‘70s chic.


Program The 1200 square foot [110sqm] apartment is located on the first floor of a building with a Georgian façade situated close to London’s Regents Park. The apartment overlooks a street lined with late 19th century red brick mansion blocks that have terracotta, stone and render detailing. The space is divided into three rooms, one with an open-plan kitchen leading into a reception room that has 16-foot [5 metre] high ceilings. A mezzanine overlooking the double-volume space has been configured as an additional study area.


Design Concept The clients, who enjoy entertaining at their 5400 square foot [500sqm] home in the countryside, had a clear design brief: the relatively small pied-à-terre needed to be configured in a way that would maximise its potential for hosting dinner parties. Design inspirations could be drawn from the late 1960s to complement the clients’ mid-century furniture collection.


The kitchen was relocated from a room at the rear of the apartment and repositioned into the apartment’s large reception room. This emancipated the smaller room from its functional use and allowed it to be transformed into a second, albeit smaller, reception room.


Bespoke kitchen fittings were designed in white melamine with work surfaces fabricated in Corian®. Aluminium shutters hide appliances in order to give the space a minimalist appearance. Tucked under the overhanging mezzanine, the kitchen merges unobtrusively into the double-volume reception space.


A similarly light palette was used in the main reception area, which was configured as a dining room with a custom-made, multiple-armed Serge Mouille pendant light as a centrepiece above a Florence Knoll elliptical dining-room table.


Lighting, which was integrated into the bottom of built-in seating on the outer edge of the room, demarcates the space. This is echoed in concealed lighting on the perimeter of the ceiling, which visually integrates the mezzanine study area into the double-volume reception area below.


A spiral staircase was removed and replaced with aluminium straight-run stairs that have open risers and a simple stainless steel balustrade. Though this links the vertically separated spaces, a sculptural wall in rough-sawn oak was designed to further harmonize the arrangement and provide partial privacy for the kitchen and study areas. Together with the oak dining table and wide-plank oak floors, the reduction of colour and materials creates a pared down appearance.


Images of Halston’s apartment in Manhattan’s Olympic Towers in the 1970s, which were seen in the documentary “Ultra Suede: In Search of Halston”, inspired the design of a credenza that replaced a railing on the mezzanine. Suspended off the floor with five fin-like brackets in metal, the custom-made cabinet overhangs the reception room and impedes any potential visual discordance that might disrupt the minimalist aesthetic.


In contrast to the light-filled, double-volume reception area, the space where the kitchen had previously been located was given an altogether different aesthetic. Now used as a library and reading room, the room’s walls were painted charcoal grey, shelving covers an entire wall, and lighting was designed to be moody and subdued. A window was removed and replaced by sliding doors to a terrace, which was landscaped. A custom-designed headboard was made for the bedroom and upholstered in brown leather and fitted across one wall. This was backed with book-matched oak panels fitted with Artemide Tolomeo lamps. An oak-framed bed and side tables were custom designed. The en-suite bathroom was reconfigured and fitted with a high-power shower, Japanese “washlet” toilet and washbasin with stainless-steel mixer. Mirrored cupboards and glass-covered walls convey contemporary styling.


Project completion date: July 2012

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More