Los Angeles Museum of the Holocaust

Los Angeles Museum of the Holocaust

Architect
Belzberg Architects
Location
Los Angeles, United States | View Map
Project Year
2010
Category
Individual Buildings

Parks/Gardens

Museums
Belzberg Architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersKnoll
Acoustical ceilingsArmstrong Ceilings US
CarpetKarastan
Metal DoorsLawrence Doors
ManufacturersSchindler Elevator

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Knoll
Acoustical ceilings
Carpet
Metal Doors
Manufacturers

The Los Angeles Museum of the Holocaust

Belzberg Architects as Architects

The new building for the Los Angeles Museum of the Holocaust (LAMOTH) is located within a public park, adjacent to the existing Los Angeles Holocaust Memorial. Paramount to the design strategy is the integration of the building into the surrounding open, park landscape. The museum is submerged into the ground allowing the park’s landscape to continue over the roof of the structure. Existing park pathways are used as connective elements to integrate the pedestrian flow of the park with the new circulation for museum visitors. The pathways are morphed onto the building and appropriated as surface patterning. The patterning continues above the museum’s galleries, further connecting the park’s landscape and pedestrian paths. By maintaining the material pallet of the park and extending it onto the museum, the hues and textures of concrete and vegetation blend with the existing material palette of Pan Pacific Park. These simple moves create a distinctive façade for the museum while maintaining the parks topography and landscape. The museum emerges from the landscape as a single, curving concrete wall that splits and carves into the ground to form the entry. Designed and constructed with sustainable systems and materials, the LAMOTH building is on track to receive a LEED Gold Certification from the US Green Building Council.


Circulatory Strategy: Patrons begin their procession at the drop off adjacent to the park. Their approach is pervaded by sounds and sights of laughter and sport—of kids playing in the park and picnicking with their families. Because the building is partially submerged beneath the grassy, park landscape, entry to the building entails a gradual deterioration of this visual and auditory connection to the park while descending a long ramp. Upon entering, visitors experience the culmination of their transition from a playful and unrestrained, public park atmosphere to a series of isolated spaces saturated with photographic archival imagery. As part of the design strategy, this dichotomous relationship between building content and landscape context is emphasized to bolster the experience inside the museum and allegorically correlate the proximity with which German forest revelers enjoying public parks were to sites of horrific and inhumane acts being carried out in 1930’s and 40’s. Visitors exit the museum by ascending up to the level of the existing monument, regaining the visual and auditory connection with the park environs.


The first room is titled, “The World That Was”, and incorporates a large, single interactive table, mimicking a conceptual “community” or dinner table. The exhibit brings a large group of patrons together around one interactive exhibit. The lighting of the interior galleries dim as the visitor steps down into the subsequent rooms where two separate exhibits depicting “Kristallnacht” and a “Book Burning” display divide the singular crowd—diminishing the “community” provided by people nearby. Through the third room and into the fourth, the floor continues to step down as ambient lighting becomes scarcer leading individuals to the room titled, “Concentration Camps.” The ceiling is low, and the room is almost entirely illuminated by individual video-monitors—about the size of a notebook—which limits viewing to a single spectator. The visitor is now confined to the most isolated, darkest and volumetrically concentrated underground area in the museum. The journey from this point forward is one of ascension and of finding the comfort of familiar space as floor levels begin to rise and natural lights begins to penetrate the interior once again. The final ascent up to the existing monument is filled with sights and sounds of unrestricted park land.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More