LS Apartments

LS Apartments

Architect
TR Studio
Location
West London, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Billy Bolton
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingLambert & Fils
Cliff Suspension, Antipode, Beaubien Wall Double Shade
Interior lightingAtelier Areti
Interior lightingDowel Jones
SuppliersHowdens Joinery Co.
Aluminium, Sliding DoorsSlimline Glazing

Product Spec Sheet
Interior lighting
Cliff Suspension, Antipode, Beaubien Wall Double Shade by Lambert & Fils
Interior lighting
Interior lighting
Suppliers
Aluminium, Sliding Doors

LS Apartments

TR Studio as Architects

Located in the affluent residential neighbourhood of West Hampstead, with its picturesque village and prime postcode lies LS Apartments, a set of modern rental apartments designed by architectural and interior practice TR Studio for contemporary London living.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Working closely with the client, who wanted to create a set of three apartments that felt spacious, design-led and appealing to renters, TR Studio proposed a concept that included an extension and full refurbishment turning the terraced property into a two-bedroom ground floor apartment with private garden access and a garden studio; a first floor one-bedroom apartment with dedicated study; and a two-bedroom duplex split over the second and third floor complete with roof terrace.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

In the ground floor apartment, TR Studio oversaw the construction of a new side return extension. The extension, which added 12 sq meters of extra space to form an open plan kitchen, diner and living space, utilised London stock brick to compliment and seamlessly blend with the original Victorian terrace. Lead glazed doors connect the space to the small patio and garden and introduce extra natural light.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Adding extra value and appeal to the prime ground floor unit, the practice used part of the private garden to construct a small 20 sq meter single story annex. Timber clad with large floor to ceiling lead glazing and an interior with exposed London stock brick, roof joists and a wood burner stove, the garden studio provides a flexible space functioning as a home office or guest accommodation.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Inside the ground floor apartment, within the main spacious and versatile open plan room, the studio added a punch of colour and a focal point with a bespoke kitchen in deep green. Using only base units to seamlessly integrate appliances and provide storage, open shelving on the walls created a sleek, contemporary look.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Walls are painted in a fresh and neutral clay hue with statement lighting, solid timber flooring and mid-century styled furniture in a curated palette of neutrals and mixed materials. Leading from the main space, a small inner courtyard with skylight pullsthrough natural light to the middle of the apartments floorplan and connects to a double bedroom. A hallway with soft, curved walls and bespoke built-in storage creates a natural flow through to the front of the building where a bathroom and a master double bedroom are located.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Within the first-floor apartment, complete with roof terrace, a similarly contemporary and rich interior scheme with bespoke design elements was applied. In this more compact kitchen, diner and living space located at the front of the building, the room was divided into two halves. In the kitchen, both base and wall units were used to maximise the space available. To add continuity to the set of three apartments, the same green palette was used along with a grey marble splashback. Cast iron radiators and Buster + Punch lighting add a level of refinement and industrial styling whilst also complimenting the old brick feel of the original building.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Zoning the interior and adding a flexible living space within the room, TR Studio created a unique storage wall employing both alcove shelving and custom-made drawers. Balancing the need for openness, alongside colour and texture, sliding perforated metal screens further the industrial language in a dark, steely grey hue which add visual contrast and character. Leading towards the rear of the property, a bathroom, study, and a double bedroom with access to the roof terrace make up the rest of the apartment’s floorplan.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

In designing the third residential unit, TR Studio oversaw a loft conversion to create a duplex apartment spread over the second floor and third floor. Here, the studio again utilised London stock brick alongside standing seam zinc work. Housed within second floorare two double bedrooms, one with ensuite and a master bathroom. Connecting the second floor to the converted third floor loft space is an open tread staircase. With access to a small roof terrace from the half landing,the space is flooded with natural light.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Housed within the converted third floor loft is the open plan kitchen, diner and living space, designed to mirror the aesthetics of the light and airy ground floor with custom made base units, open plan shelving and architectural lighting. A dormer window and skylight add further to the spaces impressive use of natural lighting. Utilising the natural incline of the roof, built in cupboards and drawers set within the eaves provide extra storage space.

On show across the three private residential units that form LS Apartments, are signature TR Studio design and architectural devices used to ensure each individual area of the rentalunits feel connected, well balanced and with an enhanced natural flow.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Balancing a desire to create sophisticated interiors that appeal to a young professional demographic whilst being budget conscious, TR Studio combined bespoke joinery, considered design details and contemporary fixtures and furnishingsto create a sense of home and successfully fulfil the requirements of the landlord as well as potential renters.

Team:
Bhuva Construction, Howdens

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton
photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton
photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Material Used:
1. Facade: Brick, London Stock
2. Flooring: Timber, European Engineer smoked oak planks Rustic grade, Tile & Flooring
3. Doors: Aluminium, Sliding Doors, Slimline Glazing 
4. Windows: Timber Framed Sash Windows 
5. Roofing: Standing Seam Zinc, P & K Roofing Contractors (Manor Roofing)
6. Interior lighting: Various - Dowel Jones, Atelier Areti, Lambert Et Fils

Read story in EspañolFrançaisPortuguêsDeutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past
5 Oct 2022 News
The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past

Balancing residential comfort with the feeling of a high-end hotel, The Julius Prague by Matteo Thun... More

Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant
4 Oct 2022 News
Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant

Following the artistic and evocative interior design of Peking & Szechuan Cuisine restaurant, Da... More

GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park
4 Oct 2022 News
GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park

Built on top of an existing structure in Angelica Park in Reading, PA, Berks nature, designed by GWW... More

The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India
4 Oct 2022 News
The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India

An example of India Modern Design, ‘The Colonnade’ by Annkur Khosla Studio is a home for... More

Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation
3 Oct 2022 News
Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation

In Tribeca, New York, a pied-à-terre for a family was transformed by Jessica Gersten Interior... More

El Greco Hotel by dimiourgiki recreates the quirky and evocative nature of Cretan El Greco painting with their art-inspired boutique hotel concept
3 Oct 2022 News
El Greco Hotel by dimiourgiki recreates the quirky and evocative nature of Cretan El Greco painting with their art-inspired boutique hotel concept

In the old town of Chania, Greece, El Greco Hotel features a renovation and reconfiguration by dimio... More

Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil
1 Oct 2022 News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil

On a site in Santana de Parnaiba, Brazil, with a challenging 8-meter slope differential, Felipe Cabo... More

Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape
1 Oct 2022 News
Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape

In a leafy neighbourhood of São Paulo, architecture and interior design agency ARCHITECTS OFF... More