LULU

LULU

Architect
DC.AD
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2021
Category
Restaurants
Francisco Nogueira

LULU

DC.AD as Architects

LULU is a bar and restaurant project with approximate- ly 170m2, inserted on the ground floor of an early nine- teen-century building, located in the Santos parish, in Lisbon.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

The functional program includes a bar area, with seating and service counters; a customer area, with seating and a dance area; customer sanitary facilities; and technical areas with restricted access, such as the kitchen, pantry, and storage.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

The initial idea of the proposal was to insert the techni- cal program in the secondary areas of the space, without natural light and close to the existing patios, in order to enable the installation of the technical equipment for air conditioning and ventilation. As regards the positioning of the bar, was considered a solution facing the entrance, which faces directly onto the restaurant’s main façade, serving both as a waiting and customer service area.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

Through this arrangement, the “core” of the space, which is large and with a generous ceiling height, remained free for the use of customers. Given the geometry of the lot itself, two rooms with distinct environments were creat- ed, aiming for a greater diversity of use. The first one, ad- jacent to the main façade, is characterized by the strong entry of natural light and clear visibility to the public thoroughfare since the previously opaque shutters have been replaced by shop-window type openings. A fixed L-shaped sofa was designed along the bordering walls, which combines with individual tables that can be freely grouped; next to the exterior openings, two-person ta- bles have been placed for more intimate use. For the second room, an interior one with limited natural lighting, a more relaxed environment has been created, through the positioning of a single ample sofa that, with its fluid organic design, is able to streamline the use of the space. With a central focus on a DJ table and punctu- ated by low tables and separate poufs, this room can be used freely, somewhere between a bar and a dance floor.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

The customer toilets were placed in the annexed volume, adjacent to the western façade of the building, and these can be accessed via a flight of internal stairs. As far as the ambiance sought for the project, the inten- tion was to create a space inspired by the artistic period of the 1920s and specifically in an Art Deco style – as personified in the figure of the actress Louise Brooks, who gives the restaurant its name. We tried to develop a new interpretation of the aesthetic characteristics of this movement, through exhaustive attention to details and the careful selection of the textures, colors, and fin- ishes. The geometric patterns of the natural stone floor, the rhythmic lacquered wooden slats, or the multifacet- ed surfaces in colored mirrors add various dimensions of graphic, luminous, and sensorial intensity. Softened by the introduction of vegetation or intensified by the rhyth- mic harshness of colored neon lights, the decoration has played an essential role in the balance of the general am- biance of the space, which was intended to be somewhat nostalgic but simultaneously up-to-date.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

The color palette – pink, dark green, and white – was based on the colors of the main façade, creating a strong visual connection between the interior and the exterior. The use of each of these colors was also measured, cre- ating various moments in which a certain color is predom- inant, thereby marking the function of each space. There is also meticulous artificial lighting which, through a con- trol system, provides for changes between various sce- narios and, consequently, a total alteration of the space throughout the day and night, resulting in an exuberant, enveloping, and specific atmosphere for each use.

Caption
Caption

Material Used :
1. Chairs - Branca Lisboa - Ria Chair
2. General Lighting - Miragem - iluminação arquitectural
3. Suspended Lamps - Masquespacio - Wink Houtique
4. Sofas and Custom made furniture - BOTACA

Project Credits
designers, Wink Houtique lamp
Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
chairsBranca Lisboa
Sofas and Custom made furnitureBOTACA
General LightingMiragem - iluminação arquitectural
Product Spec Sheet
Sofas and Custom made furniture
by BOTACA
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More