Luna de QUeso

Luna de QUeso

Architect
m arquitecturA
Location
San Miguel de Allende, Guanajuato, Mexico | View Map
Project Year
2020
Category
Restaurants
Ale Torre
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TablesAlameda
Recoverable Plastic Screw SystemAtex
ChairsGaia Design
ChairsLa Finca vintage & Modern
ShelvesMixta Shop
Living room lampPer Se Gallery

Product Spec Sheet
Tables
by Alameda
Recoverable Plastic Screw System
by Atex
Chairs
Shelves
Living room lamp

Luna de QUeso

m arquitecturA as Architects

Multi-textured brutalist facade clads delicatessen restaurant by mauricio alonso in mexico

Architect mauricio alonso has introduced his design for the ‘luna de queso’ delicatessen restaurant, located within the city of san miguel de allende, in mexico. 
The project emerges from a 660 sqm plot with a side parking lot, oriented to the northeast, with a mysterious multi-textured brutalist facade that invites passers-by to enter the premises and explore the interior. 

photo_credit Ale Torre
Ale Torre

Leaving the brutalist exterior by mauricio alonso behind, visitors turn to the right to discover the store area, under the concrete slabs and wooden coffers. 
This area is partly exposed to natural light, allowing the sun to brighten up the shelves, as well as the cheese display area. walking further within the delicatessen interior, a niche appears, framing the maturation cellar. from this space, customers can choose to go to the outside dining space or go up to the office through the corridor. 

photo_credit Ale Torre
Ale Torre

People who do not wish to visit the store section of the premises can still walk around outside in order to access the semi-open hall where they can be seated and served. 
The exterior route is interesting, unraveling alongside a slat partition cut into 14×14 squares. looking to the left, one can notice a sloping wooden roof, reticulated and supported by pillars / wooden blankets. this structure, as well as the rammed earth walls, give clarity to the outdoor area, generating a ‘garden’ under a leafy tree, encouraging diners to move around and enjoy their surroundings. 

photo_credit Ale Torre
Ale Torre

The 75 sqm cafe covered by the sloping roof, includes the various dining tables and a customer service area. 
Furthermore, a small loft room and a bathroom are placed under the stairwell. the whole outdoor block is lined with sealed ‘carbon black’ sheet which gives an elegant touch to the slightly industrial context. the delicate, linear form gives off a continuity effect, that is appreciated as a singular piece of art within the dining courtyard. 

photo_credit Ale Torre
Ale Torre

One of the most distinct elements of the project is the kitchen that develops on both the ground and the upper floor. 
This volumetry generates the firm rammed earth facade that is visible from the southwest of the plot. the upstairs office repeats the details of the slab hollowed out by the cassette, and it has a panoramic view towards the double height of the cafe, highlighting the wooden structure ceiling, making it possible to see the separation of the two volumes.

Caption

Material Used :
1.  Atex - Recoverable Plastic Screw System
2. Concrete
3. Carbon Black steel
4. Rammed earth
5. Wood

Caption

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More