Magdalena

Magdalena

Architect
Jorge Hernandez de la Garza
Location
Mexico City, Mexico | View Map
Project Year
2019
Category
Housing
Jorge Hernández de la Garza

Magdalena

Jorge Hernandez de la Garza as Architects

The Magdalena Building is located in the Colonia del Valle of Mexico City; whose urbanization occurs at the beginning of the twentieth century, the colony had a slow development until 1920, when the Avenue of the Insurgents was extended and paved along it began to build huge houses. By the 1960s, the area was already completely urbanized, where mansions inhabited by Spaniards who migrated from Spain to Mexico predominated. Over time and due to the increase in the value of the properties, Colonia del Valle; It is in a process of reconversion in land use, so that many of its houses have been converted into Residential Buildings; In this particular case there were two houses which were demolished and subsequently there was a merger of land to achieve a 485m2 displacement.

 

Due to these changes both in the use of the land and in the arrival of new generations, the building of ten housing units has different typologies which are not only differentiated in their architectural program but also in the formal result that is expressed in the trace of the volume of apparent concrete that is organized with axes that are born from the parking lot creating a grid that very clearly expresses both the construction system based on stiff walls and concrete slabs as its own use which consists of: two departments Simple on the ground floor, five duplex apartments with double height terraces in the intermediate levels and three penth houses on the last level with private roof garden.

 

The facades of the building respond to a reading of both the context and its orientation within a property with three fronts. The north facade has small openings which allow to ventilate part of the services and deny their views towards the narrowest street.

 

The south and east facades are the most open, not only because they capture the greatest amount of natural light in the interior of the apartments, but also because they have views of the avenue's trees. The vegetation on terraces of the building seeks integration towards these trees and aims to expand the relationship with its context from the inside.

 

Material Used :

1. Cemex 
2. Du Chateau wood floor
3. Quetzal

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersCEMEX
ManufacturersDu Chateau
ManufacturersHELVEX
ManufacturersKone
Product Spec Sheet
Manufacturers
by CEMEX
Manufacturers
Manufacturers
by HELVEX
Manufacturers
by Kone
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More