Magnolia restaurant

Magnolia restaurant

Architect
Kjellander Sjöberg
Location
Sköndal, Stockholm, Sweden | View Map
Project Year
2020
Category
Restaurants
Rasmus Hjortshøj – COAST

Magnolia restaurant

Kjellander Sjöberg as Architects

What was the brief?

The entire district of StoraSköndal in southern Stockholm is currently undergoing an extensive transformation. During the first stage of the urban development, a new main street and a local square will be formed. KS was commissioned to design a vibrant meeting place by the new square, a building with a flexible programme serving as a restaurant and a gathering point.

 

The project comprises a redesign of the existing brick building of the Magnolia complex and reorganizing the existing large-scale catering kitchen to serve two sides: a large canteen for students and public as well as a new restaurant space. The form of the extension is simple; a generous roof with overhanging eaves echoing the serial roof structure of the existing Magnolia complex. The restaurant will act as a vibrant and illuminated backdrop to the square as well as create a new main entrance to Magnolia with all its functions of a health care facility and a university college.

                         

What were the key challenges?

The key challenge of the project was to create avisible wooden structural frame. To create visible joints and constructive details that will be pleasant to look at when visiting the restaurant requires a lot of hard and inspiring work.

 

What materials did you choose and why?

All materials usedboth internally and externally are living materials that will age beautifully.

 

The structural frame of the extension is made of prefabricated laminated timber elements, loadbearing columns and beams securing shear and lateral stability. This gives a contrast to the existing heavy brick buildings in the surroundings. The diagonal form of the carcass constitutes the unifying element providing the building with its distinct characteristics and detailing as well as creating a subdivision of the space. The floor is made of polished cast-in-situ concrete. The wooden interior is consistent and gives the space a warm welcoming atmosphere.

 

Thecopper sheet façadeis pre-oxidized to get a dark brown surface that naturally continuing develop and change with time.

 

Materials used:

  1. Facade cladding: Copper sheet cassettes, Aurubis Nordic Brown
  2. Flooring: Polished cast-in-situ concrete, HTC Superfloor Silver
  3. Doors: Steel doors, Schuco
  4. Windows: Steel windows, Schuco
  5. Roofing: Copper sheet, Aurubis Nordic Brown
  6. Interior furniture: Site built wooden furniture
  7. Structure: Prefabricated laminated timber elements

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Facade cladding: Copper sheet cassettesNordic Copper from Aurubis Finland
Steel doors & Steel windowsSCHÜCO
Flooring: Polished cast-in-situ concreteHTC
Product Spec Sheet
Facade cladding: Copper sheet cassettes
Steel doors & Steel windows
by SCHÜCO
Flooring: Polished cast-in-situ concrete
by HTC
Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More