Main entrance to the University Hospital Bern

Main entrance to the University Hospital Bern

Architect
bauzeit architekten
Location
Freiburgstrasse 18, 3010 Bern, Switzerland | View Map
Project Year
2017
Category
Hospitals
© yves andré photographe

Transformation of the main entrance to the University Hospital Bern

bauzeit architekten as Architects

The new project to transform the main entrance to the University Hospital Bern is intended to clarify and simplify the existing situation resulting from a series of successive previous transformations. The latter have created a conglomerate of non-functional and heterogeneous additive spaces with no representative value.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

In the original project, the reception areas - reception, information, waiting area, cafeteria and shops - were concentrated only on the upper level around an interior square with zenithal light. Access to it was only guaranteed by a staircase and an elevator, which posed functional problems given the heavy traffic of more than 5000 people per day.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

The new project proposes to connect the two spaces, that of arrival on the ground floor and the inner place on the upper level in a spatial continuum. The first space, of double height, concentrates reception and information activities; an entrance hall that makes the transition between the exterior and interior space. Placed in visual contact, the two spaces are designed to facilitate the orientation of visitors and patients; the route from access to the main elevator block is direct and immediately recognizable. A staircase supported by a luminous wall leads visitors to the upper level where the waiting rooms, cafeteria and various shops arranged around the' inner square' are located.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

The choice of composition, materials and layouts, which are far removed from the usual language of hospital spaces, give rise to welcoming and comfortable atmospheres, closer to the reception areas of a hotel. Special emphasis has been placed on natural and artificial light in order to create a high degree of legibility.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

The new facade, entirely glazed, is a large screen that transfers the scale of the entrance hall to the outside, giving a glimpse of the internal dynamics.Externally, a complete refurbishment of the spaces has made it possible to reorganize traffic flows - pedestrians, public transport, cars and taxis - in order to make access to the hospital more functional and welcoming.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

Superfluous segments of the existing footbridge were removed to make the main entrance to the hospital more visible and at the same time to make the interior space brighter and more open to the outside.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More