MAISON de la CULTURE de la PROVINCE de NAMUR

MAISON de la CULTURE de la PROVINCE de NAMUR

Architect
Philippe SAMYN and PARTNERS, architects & engineers
Location
Avenue Fernand Golenvaux, Namur, Belgium | View Map
Project Year
2019
Category
Cultural Centres
François BRIX

MAISON de la CULTURE de la PROVINCE de NAMUR

Philippe SAMYN and PARTNERS, architects & engineers as Architects

The building
This cultural centre sits in the centre of Namur, on the north bank of the Sambre River, facing the historic centre of the town known as “Le Grognon”. Designed by Victor Bourgeois and built at the start of the 1960s, the building required renovation and extension to meet the current requirements of local people and to accommodate the redevelopment of the rue des Bouchers and the banks of the Sambre River.
The building used to consist of a 400-seater theatre at one end of a rectangular box-shaped space on four levels with a south-facing curtain wall (looking over the Sambre River) built up against a curved rectangular box-shaped space on five levels, known as the “croissant”, which has an east-facing curtain wall and a south-facing end wall which has no openings. 

photo_credit François BRIX
François BRIX

The project shall preserve the existing construction (with the exception of the small buildings annexed to the backstage area and at the site’s north-west corner). One  intermediate mezzanine was added into the foyer of the 450-seater main theatre, as well as an additional level on top of the “croissant” (level 4), with extensions to accommodate the functionality required.

photo_credit François BRIX
François BRIX

These additions shall include, to the east of the building in front of the “croissant”, the “prow cylinder” comprising the reception porch, and significant extensions to the north-east of the building.

photo_credit François BRIX
François BRIX

Natural ventilation and acoustics
Although the reliance on natural ventilation and lighting is perfectly possible in a favourable urban environment, the environmental conditions within towns (odours, noise, dust, dirt on floors and walls, overheating, shading) has gradually and very visibly deteriorated. Buildings have increasingly been constructed so to protect them from this hostile environment, becoming “boxes” sealed off from these physical attacks and, as a result, closed off from their surroundings

photo_credit François BRIX
François BRIX

The centre of Namur, which is well ventilated due to its topography and rivers, is fortunate in that it does not suffer from these disadvantages. It is thus possible to return to more sensible practices, and to open up the building to its environment. Since they are sheltered from sources of noise, the main 450-seaters theatre rooflights, necessary for both smoke exhaust and natural daylight, can also be used for natural ventilation, along with opening windows.

photo_credit François BRIX
François BRIX

Natural lighting
Louvres fitted vertically on east, and horizontal blinds on other orientations, are used to adjust the degree of natural illumination through the facades, and to provide shading. Light wells shall provide natural illumination for the stages in the three theatres.

photo_credit François BRIX
François BRIX

Performance levels
Some of the key considerations in this study have been: respect for the cultural heritage, the integration of existing artworks, fire safety, problem-free disabled access (Access-i certification), and respect for the environment (Breeam certification in progress).

photo_credit François BRIX
François BRIX

Team:

Architecture & Design Partner: Dr Ir Philippe Samyn.
Administrative Partner: Ghislain André.
Principal architect: Giuseppe Cardillo.
Collaborators: Adrian Anghel, Karim Ammor,Guido Bruzzi, Pierre Carteni, Louis Chaumont, Gilles Demol, Silvia Figoli, Olivier Gennart, Cristina Ibanez Moreno, Roser Igual, Alexandra Ionesi, Ali Laghrari, Aimeric Mavillaz, Ana Miralles Barreda, Mara Parfenovica, Daniel Perez Justel, Vlad Popa, Alexio Rava, Radu Somfelean, Gülin Yazicioglu.
Stuctural engineering : SAI with MC-carré sprl (co-contractor), Gaëtan Cordi
Building services engineering / PEB: SAI with SIX Consulting & Engineering s.a. / DTS & CO s.a. (co-contractor)SIX Consulting & Engineering s.a. Gérald Maljean, Chief Executive Officer, Manuel Bechoux
 Scenography :  dUCKS scéno (co-contractor), Melissa Ribeiro and Pierre Jaubert de Beaujeu
Acoustics : Altia (co-contractor), Richard Denayrou
Museography : François Mairesse
Urban design /Landscape (competition) :  Agora, Serge Peeters 
Photographer: François BRIX

photo_credit François BRIX
François BRIX
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More