Malvern House

Malvern House

Architect
Eliza Blair Architecture
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Shannon McGrath
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantGUBI
Semi Pendant Light
Around tableMuuto
Around Coffee Table
wallpaperMoooi
bathroom tilesArtedomus
wall panellingEasycraft
ChairHAY

Product Spec Sheet
Pendant
Semi Pendant Light by GUBI
Around table
Around Coffee Table by Muuto
wallpaper
by Moooi
bathroom tiles
wall panelling
Chair
by HAY

Malvern House

Eliza Blair Architecture as Architects

Nestled towards the back of the block, this two storey addition to a weatherboard Edwardian home was planned around an existing underground wine cellar. Designed for family life, a practical design was sought to embrace the energy of 3 young boys, whilst ensuring enough flexibility for the changing needs of the family.

 

What was the brief?

To create a long-term family home for a family with 3 boys, that encourages congregation and connectedness within the home. The parents did not want to feel too separated from their kids, nor did they want the main living space to feel like it was off limits for the family. The brief also called for high ceilings, an abundance of natural light and an open stair leading to the ultimate parent retreat on the first floor. Noting the many practical items listed in the client’s functional brief, the laundry chute was item number 2 (after the natural light luckily!)

 

What were the key challenges?

Working with a heritage overlay, the addition needed to be set as far back from the street as possible, to allow the existing pitched slate roof to read as a whole. The internal footprint also needed to include the existing underground wine cellar, which was not in the most convenient of locations, but would be a wasted opportunity not to re-use.

 

What were the solutions?

The extra wide living space picks up the entrance to the cellar (under the couch), and provided an opportunity for a large north facing window seat to be centred on the pool. With glazed sliding doors that recess into the brick piers when open, the house can effectively merge with the outdoors in summer, whilst in winter, the family can sit by the fire, or enjoy the warmth of the sun coming through the double glazed window. By pushing the first floor towards the back of the block, the existing roof space was able to be used as a study and store area, creating a quiet space to work from home.

 

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More