Mannal House

Mannal House

Architect
DENIZEN WORKS
Location
Isle of Tiree, Scotland, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Gilbert McCarragher

Mannal House

DENIZEN WORKS as Architects

Mannal House is a new 4-bedroom family home on the Isle of Tiree on the west coast of Scotland that sits high above the sea looking east towards the mainland over Mull. The site is on the working yard of the main house of the township of Mannal where the previous owner sold the dwelling and our site as two separate lots. The site is therefore peppered with various farm buildings, ruins and a byre in which our new house sits.

photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher

These agricultural relics drove the formal organisation of the house and in particular the ruins of the gabled byre. The resultant house, split into two wings, nestles into the rebuilt stone walls which drive the main architectural expression of the building. Essentially a house of two gables, on approach, you enter through the stone gable into a courtyard garden from where you are presented with a framed view of Hynish and a row of lighthouse cottages designed by Alan Stevenson.

photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher
photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher

From this courtyard you move through the house to the climax of the procession where you are faced with the negative of the stone gable in three fixed panels of glass. To create this expression, we copied the volume of the byre, slid it out beyond the old boundary wall and lifted it up to create the negative gable form bringing you close to the sea creating a feeling like being on the prow of a ferry. This main volume, almost religious in scale, contains a kitchen and utility space, dining table and the main sitting room. Overhead is the master suite with ensuite bathroom, dressing room and study.

photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher
photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher

Sitting at right angles to this main wing is the bedroom wing that contains three bedrooms and two bathrooms with views east drinking in the morning sun and views out to sea. The ceilings of these spaces are subtly curved creating a contrast between the low-pitched roof outside.

photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher
photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher

 

Constructed from a bespoke timber SIPs kit, the house is highly insulated with heating provided through an air source heat pump. Externally, the house is clad from the materials and forms of Tiree; stone walls, timber cladding, pebbledash render and bitumen in both sheet and corrugated forms.

photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher
photo_credit Gilbert McCarragher
Gilbert McCarragher

Team: 

Architect: Denizen Works
Main contractor: John MacKinnon Builders
Photography: © Gilbert McCarragher

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More