Single Family Timber Residence

Philippe SAMYN and PARTNERS, architects & engineers as Architects

The site 

The land is situated close to a small village in the East Cantons. It runs at a steep gradient into a small valley enclosed by a wooded slope in the distance. The view is spectacular, showcasing a rural landscape. The visual and ecological quality of the site must be preserved and developed as far as possible.


The intention                       

The aim is to build a house that is environmentally friendly in the broad sense of the term. The architectural intention, in particular, is to integrate the house in the best way possible, not only into the landscape – with minimum visual impact – but also into the rural and local environment.


The position

The single-storey house is built at the back of the lot. From its position on the slope, it blends in with the landscape. Indeed, the top of the property is almost three metres below the communal path meaning that the view for walkers and existing or future neighbours is not obstructed by the house.


The garden is in the style of a farm with an orchard and a vegetable garden, positioned on the edge of a field at the end of an access road. It is circular, making it highly space efficient. The access road joins the curve of the pergola which encircles the garden and is lined with a row of native trees, providing a visual link between the house and the public domain. The entrance to the access road, marked by three walnut trees, is set back in order to be close to the centre of the hamlet.


The house

The house extends around the circle of the garden. The curve provides residents with panoramic views to the north, over the valley. To the south, the house closes into a more private terrace that is protected from the wind and extended by the garden.


The house is formed by the main building which is extended by two roofs, which act on one side as a carport and on the other side as a covered terrace.


The main building is formed from two parallel arches. To the south, a glazed gallery is protected by eaves. Unheated, it serves as both the hallway to the different rooms in the house and as thermal buffering for the north part of the house. The north part is formed from a building with substantial thermal insulation, containing the living rooms with exceptional views to the north.


The rooms are laid out from west to east – from public to private. The entrance, the office, the “Bierkeller”, the living room, the dining room and the kitchen open onto the largest area of the gallery. An airlock separates the “public” area from the more private area containing the bedrooms and a "thermal" area (hammam and shower) located at the east end of the house. The house is completed by an outdoor spa bath with views over the landscape.


The eye glides over the rounded roof, thus preventing a clash with the landscape.


Energy and sustainable development

The aim for the house is an energy performance in line with the passive standard: high-performance insulation, air tightness, controlled mechanical ventilation with heat recovery, rainwater recovery and the use of renewable energy sources.

The structure, the facades and the external joinery are formed from wood, the curved roof is coated with a grey membrane.


Services provided

·         Architecture

·         Interior design

·         Landscaping

·         Energy concepts with high environmental quality

·         Project Management

·         Construction management

·         Cost management

·         Structural engineering

·         Building services engineering

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More