Matosinhos Retail Park

Matosinhos Retail Park

Architect
PROMONTORIO
Location
Matosinhos, Portugal | View Map
Project Year
2017
Category
Shopping Centres
Tiago Casanova
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersArcelorMittal Construction
LightingBEGA
ManufacturersGrupo Navarra
ManufacturersAssa AB
ManufacturersConcremat - Prefabricação e Obras Gerais
ManufacturersNinz

Product Spec Sheet
Manufacturers
Lighting
by BEGA
Manufacturers
Manufacturers
by Assa AB
Manufacturers
by Ninz

Matosinhos Retail Park

PROMONTORIO as Architects

Adjacent to Oporto, Matosinhos is a township intimately associated with the Port of Leixões and all its logistics. The site is a complex overlap of historical layers which, not far, includes such disparate facilities as a petrochemical campus.


In recent decades, taking advantage of the accessibility and road infrastructure, some of these industrial activities have been replaced by large-scale retail projects including a plethora of big-box retailers.  In this disruptive context, the relentless authenticity of the containers, the erratic and colourful juxtaposition of those pilled-up boxes with bright freight logos, was the starting premise for the design of this retail park. 


The latter, in terms of programme is basically a large and cost effective warehouse with an appealing frontage and abundance of parking.  From this vantage point, the recycling of used containers to create the facade walls, brought from a nearby container park, proved effective both in terms of availability, transportation and fast-track assemblage, with the cubic capacity of the façade space being used for storage and technical areas. The reused ship containers were chosen from a lot which is usually designated as “one-trip”, as opposed to the “used” ones, which have had multiple trips, many of which are severely damaged. The chosen units were restored and painted on the container park and shipped by truck to the site, piled up, assembled and welded.  The chosen colour, a deep anthracite pigment, gives unity to the ensemble as well as emphasizing an abstract and sculptural dimension to what could otherwise be mistaken as just another container park.  


The ensemble forms a U-shaped square with outdoor parking at the centre connecting the various retailers by a steel arcade with the loading docks and employee facilities located on the back, in addition to one level of basement parking.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More