Matsuhisa Denver

Matsuhisa Denver

Architect
Rowland+Broughton Architecture and Urban Design
Location
Denver, CO, USA | View Map
Project Year
2016
Category
Restaurants

Matsuhisa Denver

Rowland+Broughton Architecture and Urban Design as Architects

Alongside Nobu Matsuhisa and the ownership team, R+B set out to create a space that continues to evolve the concept of the Matsuhisa culture for the 7,800 sq ft Cherry Creek location. In order to remain true to the Japanese culture, a thoughtful, unique, humble and purposeful design was sought. Using the travel experience of R+B principals Sarah Broughton and John Rowland to Japan, along with a collaborative and thoughtful design process, the team developed a clear concept. Matsuhisa Denver is an exquisitely designed restaurant that elevates Denver’s dining experience. The muted, natural palette provides an elegant setting for the unique food presentation.

 

R+B created a space that is welcoming and inviting for guests. Utilizing deliberate textural contrast and carefully designed lightscapes, the ambiance for an exquisitely designed sushi restaurant that elevates Denver’s culinary palate was born. A soothing, natural palette provides an elegant setting for the unique food presentation. Reclaimed Indonesian teak unifies the design as the floor, many walls, ceilings, bar and millwork were all custom crafted from the same material. The sliding partition walls are also teak with resin panels that have a compelling story of their own; trimmings of prayer paper that is made by monks in the Himalayas is pressed in the resin. The paper is handmade from shrubs indigenous to the area.

Since the site is oriented on the corner of a busy intersection, it was important to focus the guest experience internally. We did this by cloaking the windows in a custom designed wood screen system. The pattern is inspired by the traditional Japanese Asanoha, or hemp leaf, pattern. It is layered to create visual texture and becomes more open at the top, allowing for a glimpse of Colorado’s bluebird sky during the day.

 Other elements were also designed to acknowledge the Colorado locale. The back bar wall is clad in leathered Sandalwood sandstone quarried from the Western Slope. The Zen garden rock, while inspired by Japanese artist Masatoshi Izumi, was selected from a local supplier and quarried in our home state. The sloped acoustic ceiling is reminiscent of the Rocky Mountains visible to the west.

Product Spec Sheet

ElementBrand
Marrone Toscana Limestone Ann Sacks
Reclaimed Teak in Brushed Tobacco FinishIndoteak Design
Brushed and Flamed Basalt Stone Waterworks
Product Spec Sheet
Marrone Toscana Limestone
Reclaimed Teak in Brushed Tobacco Finish
Brushed and Flamed Basalt Stone
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More