McCowan Residence
Peter Bennetts

McCowan Residence

Iredale pedersen hook architects as Architects

Our clients desired a building that would endure time, evoke a sense of permanence and a sense of already existing on the site. Brick was the natural choice that immediately met this requirement.

 

The site sits on the edge of the Swan River with views to the city of Perth. The design creates an experiential connection to the meandering river, a fluid and dynamic body of water that has carved out mass forming a direct engagement with the occupant.

 

The street is revealed through the pushing and pulling of the protective brick walls while opening on to the river view. The walls wrap around the east and west side boundaries filtering the intense Perth light and views through brick screens and bouncing light from reflective brick on deep reveals.

 

The bricks mass is simultaneously heavy and light; one storey is hung from the upper level and the cranked columns on the east boundary. At a finer level brick patterning slips and slides continuing the sense of movement.

 

The house extends over five levels with the ground semi embedded in to the earth. This is used as an opportunity to explore a change in experiential weight and movement as the house frees itself from the ground. Each level becomes lighter and more fluid finishing with the upper level roof terrace that opens and welcomes the meandering Swan River.

 

It is purposely placed to the north of the site and allows for future sub-division to include an additional dwelling as part of a suburban densification program. One level of the house is designed to be self-sufficient and act as a separate apartment dwelling allowing friends, relatives or other people to occupy the site.

 

Geo-thermal heating and cooling maintain constant temperatures. The thermal mass of the house has enabled no additional heating in winter to date. A thermal chimney over the entry space extends for three levels, extracting hot air in summer using a low velocity fan.

 

The house position creates a long and stretched entry garden that includes a meandering path through the evolving forest. The mature trees partly screen the house from the street and slowly reveal the house and entry to visitors as one walks through the garden. A sense of mystery and surprise begins with the entry to the house and finishes on the upper roof terrace level.


Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More