McDonald’s Pushkin Square

McDonald’s Pushkin Square

Designer
Landini Associates
Location
Bolshaya Bronnaya Ulitsa, 29 Moscow, 123104 Russia | View Map
Project Year
2020
Category
Restaurants
Andrew Meredith

McDonald’s Pushkin Square

Landini Associates as Designers

Celebrating 30 years since the opening of the brand’s first restaurant in Russia
Marking 30 years of McDonald’s in Russia, the brand has just opened a Landini Associate’s designed flagship store in Moscow’s Pushkin Square. The iconic site is the country’s first ever McDonald’s, opened in 1990 with queues in snow that snaked all around Pushkin Square. Built over three floors with multiple mezzanines, the new design is an experiment in “Non Design”; the intention is to hero the food, the service and the people who come to enjoy it. To create a “recognizable neutrality” that allows this to happen.

 

Concrete, glass, stainless steel and oak form a palette of modern simplicity. The colourful graphic environments that long ago became the signature for McDonald’s internationally have been replaced with a different approach. The walls of the store intermittently celebrate the menu items, with stylized laser cut line drawings of McDonald’s iconic products as well as archery, fries and coffee beans that nod to both the heritage and evolution of the brand.

 

“Project Ray” named after the brand’s founder, Ray Kroc
On entering customers are able to customize their meal and pay for their orders at the modern interactive self-ordering kiosks in the entrance hall beneath an illuminated ceiling. Traditional service and pick up points for take away orders are adjacent to these.

Pushkin Square has one of the highest guest counts globally of any McDonald’s restaurant and so the layout of seating throughout has been designed in response to maximize privacy, utilizing mesh screens to achieve this. New seating types and areas have been designed to accommodate families, groups and individuals. Zinc, concrete and oak tables and benches help define these zones, challenging customer’s historical perceptions of quick service restaurants by elevating the environment. A key addition unique to Pushkin Square is the introduction of a new FreeStyle Step Seating.

 

The look and feel of McCafe has evolved to be entirely timber as a way to make it warmer and more inviting to customers and to differentiate the independently serviced café from the rest of the restaurant.

 

Cocnrete, glass, stainless steel and oak form a palette of modern simplicity
Throughout the store, mirrored ceilings are used to increase perceptions of height, open views and reflect the iconic Pushkin Square, creating energy in the space whilst still allowing it to be a place of calm and respite, ‘a bubble of happy’, from the outside world. A new lighting scheme has been conceived to deliver a calmer, more intimate experience that encourages customers to slow down and relax.

 

Pushkin Square is an evolution of Landini’s global format for McDonald’s, Project Ray, named after the brand’s founder Ray Kroc. Iterations of the Ray Concept have been rolled out across Australia, Asia, Europe and America, most recently at the McDonald’s Headquarters Global Menu Restaurant in Chicago and the famous Rock n’ Roll Restaurant (Chicago), New York’s Times Square, San Francisco, Moscow, Madrid and Buenos Aries, Milan, Beijing, Tokyo and Dubai.

 

Designer quotes
“We live in a constantly changing world. There are fewer constants than ever before. Food however is and can be one of these. Eating is a fundamental human interaction. A place of commune where we behave as we have for millennia. We need a visually quiet place to do this in so we can hear each other talk, laugh, argue and cry. Creating simple places and spaces is much harder than creating loud and fashionable ones, creating memorable simple spaces is harder still. This project overcomes the challenge of creating a quiet, neutral, classic space that is memorable too.” - Mark Landini, , Creative Director, Landini Associates

 

“Project Ray is aimed at offering customers a calm respite from the non-stop action of Pushkin Square. We used a timeless material palette of concrete, stainless steel, oak and glass as a backdrop of “recognisable neutrality” promoting the service, the product, and the people who come to enjoy it.” - Wayne Cheng, Design Director, Landini Associates

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More