Media Plaza Utrecht

Media Plaza Utrecht

Architect
Liong Lie Architects

123DV
Location
Utrecht, Netherlands | View Map
Project Year
2013
Category
Community Centres
Stories By
BN Walls

Liong Lie Architects

Media Plaza Utrecht

BN Walls as Manufacturers

Bar Media Plaza is located in Media Plaza jaarbeurs Utrecht, the innovative meeting centre for the Dutch business community in the heart of the Holland’s largest Fair. They used 20620m2 Digital Prints designed by interior designer Edward van Vliet.


Edward van Vliet: ‘The barzone at the Mediaplaza is a spacious and vibrant area with an interesting mix of high-end materials offering the latest in technology and comfort. The combination of hard, reflective, soft and tactile materials results in a coherent design.’


All wallcovering was processed by E. Smit wandafwerking Purmerend. In cooperation with Studio Edward van Vliet Amsterdam we realized this project. The project was completed in 2013.

Read story in Nederlands

Auditorium Media Plaza

Liong Lie Architects as Architects

Media Plaza 2.0 is a new auditorium for the Jaarbeurs in Utrecht. The first objective was to redesign the grey and outdated auditorium into a fresh and inspiring location for lectures and conferences, that stimulates creativity. The second objective was to create a relationship with the design of Media Plaza, a previous project inside the Jaarbeurs. By reducing the amount of visibly distracting details in the surroundings to a minimum, it increases the attention of the audience towards the speaker’s platform and enhances visibility and acoustics. In contrast, the playful use of rich, almost rainbow-like, customized colours makes the chairs and carpet stand out from its bright white surrounding.


The new design for the auditorium had to accommodate 200 seats while keeping the existing amphitheatre shape and structure. Good acoustics and lighting are two of the most important elements for an auditorium to function properly. For this reason the entire existing lighting system has been replaced by coloured LED lights that have been integrated in the design of the steps and in the new acoustic panels located at the back of the room.


Chairs: For the design of the chairs we worked together with Züco Bürositzmöbel AG and developed the customized and exclusive colour series for the Züco Perillo chair model. Acoustics: Reducing and concealing the visible shapes in the interior and introducing acoustic panels at the back of the auditorium makes the sound more clear and the experience more enjoyable for the audience. Lighting: The new lighting plan has been designed together with TAO lighting systems. The objective was to create a bright and crispy atmosphere. The LED lights integrated in the steps, ceiling and back wall of the auditorium can provide the required level of intensity and luminosity.

Project Credits
Manufacturers
Architects
Interior Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersBN Walls
ManufacturersChameleonLAB BV.
LighingQuasar
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Lighing
by Quasar
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More