Meeting Place - Sonvico

Meeting Place - Sonvico

Architect
Enrico Sassi Architetto
Location
Lugano, Switzerland | View Map
Project Year
2016
Category
Urban Green Spaces

Streets

Bus stations

Urban regeneration and traffic calming project

Enrico Sassi Architetto as Architects

The urban regeneration and traffic calming project for the new “Spazio Incontro” at Sonvico is part of a wider masterplan for the Dino and Sonvico areas. The underlying concept that informs the general project can be summarized in five points: 1. Identifying an independent pedestrian route separate from the Cantonal road 2. Improving and redeveloping the pedestrian route that runs through the entire area 3. Marking the route with consistent materials so that it is easily legible 4. Redevelop the public realm and pedestrian routes as tools for mitigating car traffic 5. Improve, where necessary, the availability of services and urban infrastructure (parking, benches, new public spaces). The project for the redevelopment of the new “Spazio Incontro” involves the transformation of the existing disorganised residual space into a new public amenity that would work in synergy with traffic calming measures. - PAVEMENT: a pavement section which completes the local network of pedestrian routes has been constructed, and the raised speed calming area contains two ARL public transport stops. - “SPAZIO INCONTRO”: a new 70 m2 surface has been created, a meeting space which can be accessed from above by means of a new stair. The area is delimited by two reinforced concrete walls – one straight, the other curved - REINFORCED CONCRETE WALLS: two new walls, one straight, the other curved, were built to delimit a horizontal surface. These are made from reinforced concrete, with separate formworks (250x50 cm panels with exposed fixings for the straight wall, vertically aligned shuttering for the curved wall) - XL BENCH: a new bench has been built against the straight wall along the road. This is a modified version of the historical design of the benches located on the promenade along lake Lugano. The cast iron legs are specially fabricated on the basis of the historical model. The seat is formed by wood slats and painted red. At 6.5 m long, the red XL bench is the longest red bench in the city. - MOUND AND OAK TREE: the curved wall ends in a large circular planting bed, whose edge can be used as a seat. The circular area has a diameter of 4.8 m and establishes a small mound, with terraces formed by Sasso di Caprino stones. A tall oak tree (Quercus petraea) stands at the top of the mound. - DRY MEADOWS: The landscape design is based on the plants found in the chalky dry meadows typical of the mountain range known as “Denti della Vecchia” [“Old Woman’s Teeth”] which characterize the landscape around Sonvico. This is the first time a selection of chalky dry meadows is sown or planted in Switzerland. Plants have been specially selected for the project. - BIOTOPES: a low wall/flowerbed has been built to contrast with the ‘sterility’ of the reinforced concrete walls and host various forms of life. This consists in a gabion made from steel rods filled with mortarless limestone (Sasso di Caprino), so that typical plants and small animals can colonise its nooks and crannies - REUSE: The project has been built prioritizing the reuse of materials where possible, such as the ancient granite storm drain and the Sasso di Caprino stones from a municipal building site in Gandria.

Product Spec Sheet

ElementBrand
ContractorImplenia Svizzera SA
iron artisan/designNottaris SA
iron artisan/designTenconi SA
Product Spec Sheet
Contractor
iron artisan/design
iron artisan/design
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More