Mercedes-Benz Campus

Mercedes-Benz Campus

Architect
PLASMA STUDIO

Groundlab
Location
Stuttgart, Germany | View Map
Project Year
2013
Category
Museums

Mercedes-Benz Campus

PLASMA STUDIO as Architects

This project is a conjecture into a new architecture of integration and the future of mobility based on the ‘shared surfaces’ principle: a design concept that minimizes separation between vehicular and pedestrian traffic. It encourages spontaneous and safe negotiation of shared areas between different users.


For this invited competition to complete the existing Mercedes-Benz Campus in Stuttgart with a Future Centre and a Classic Centre, we employed our cross-disciplinary and cross-scalar approach to fuse landscape and architecture as a complex yet flexible switchboard for the canalization of movements and connections of multiple programs and relationships centered around the visitor.

A seamless, yet highly differentiated groundscape forms a main central plaza as intersection and starting point for all the surrounding series of functions and spaces.

This plaza extends like a carpet upwards, in-between and around the new Future- and Classic Centres to form the campus drive, which enables multiple arrangements to suit all kinds of events. As a series of loops across multiple levels it is like moving through a rocky landscape.

The same topographies are made accessible for pedestrians and vehicles, fostering the encounter between visitors and product in unexpected and ever-changing ways. Surface articulations through slopes, levels, textures and street furniture will replace signs and curbs. This will turn the project into a live scenario for complex and immersive urbanism with the goal of reduced urban footprints and the non-hierarchical co-existence and collaboration between all kinds of urban space participants- a sustainable and truly public space.

Tectonics and appearance are driven by the contrast between the textured stone and concrete of the landscaped surfaces and the crisp, highly refined metal and glass of the facades and roof lights. The intersections of the loops with the main building volumes are articulated as a series of carved voids. In those locations as well as the entrances, the planar geometry of the buildings becomes eroded and replaced by double-curved glass membranes that offers radically new and rich experiential moments. 


Read story in Deutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More