Metálica House

Metálica House

Architect
Matheus Farah e Manoel Maia Arquitetura
Location
Porto Feliz, SP, Brazil | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Leonardo Finnoti
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Porcelain TilesEliane
ManufacturersAutodesk
Tableware and metalsDeca
InstallationsGreenwatt
Cabinets and closetsOrnare
Wooden liningRewood

Product Spec Sheet
Porcelain Tiles
by Eliane
Manufacturers
Tableware and metals
by Deca
Installations
Cabinets and closets
by Ornare
Wooden lining
by Rewood

Metálica House

Matheus Farah e Manoel Maia Arquitetura as Architects

Matheus Farah e Manoel Maia Arquitetura and Construtora Gaia started a partnership in 2019 in order to develop innovative building methods, based on sustainability and efficiency. The idea was to reduce construction time and costs while fighting against waste generation, typical of the traditional construction process. The first result of this initiative can be appreciated in a large land in a residential resort near São Paulo capital, where Metálica House is based.

photo_credit Leonardo Finnoti
Leonardo Finnoti

More than a simple combination of prefabricated pillars and beams, the method allows the composition of complete rooms, with installations, framings, closures and coating, by using wooden, cement and steel prefab components. In this sense, the proposal is to prioritize industrial materials, evoking them as a part of a rational, agile and clean building process, and combining them with elements that convey comfort and warmth to those who live in the house. From that, it is possible to explore multiple plan arrangements, combining rooms according to the project requirements (and preferences) of each client. Therefore, this model is just one of the many possibilities of construction solutions available, in which peculiarities of the land – North orientation and topography, mainly – and singularities of the owner family can provide a unique personality within a standard elements system.

photo_credit Leonardo Finnoti
Leonardo Finnoti

Located on Fazenda Boa Vista, a residential complex strongly marked by the natural landscape, the house establishes a harmonious relation with its surroundings, in a way that it can be appreciated from both social and private areas - without compromising privacy. For this, the house was set in a “L” shaped implantation, settling the layout in 3 blocks under the same roof. As a result, the preservation of visual axes was achieved, with a free view of the green fields.

photo_credit Leonardo Finnoti
Leonardo Finnoti

The blocks that make up the house volumetry were designated based on the main functions of their rooms. The first block, the technical one, includes areas that guarantee the functioning of the residence, such as the kitchen, laundry room and storage. In this way, they are introduced with discretion, in an introspective way - except for the kitchen, which opens to the dining room.

photo_credit Leonardo Finnoti
Leonardo Finnoti

Meanwhile, the second block is designated for recreation and relaxation areas to the owners and guests; even though it is less guarded than the services block, it maintains the intimacy and tranquility required. Sauna, massage room and hot tub area are interconnected by slatted wooden panels that can control the level of privacy desired.The home theater, given its specific usage, is in a more reserved area, providing the comfort and silence needed.

photo_credit Leonardo Finnoti
Leonardo Finnoti

Finally, the third block is reserved for the most private place of the house, where five suites are placed. While the master suite has a private veranda, the others have verandas facing the pool.

photo_credit Leonardo Finnoti
Leonardo Finnoti

Together, the 3 blocks are guarded under a single metallic roof that not only guarantees protection and shelter, but also works as an articulator element to the house layout organization – creating, in the reminiscent spaces between blocks, generous social and permanence areas. Integrated, these spaces keep a straight connection and flexibility with each other, ensuring a relation with the surrounding landscape through large glass panels and slatted wooden brises-soleil – a key element that can provide comfort, privacy, natural lighting and ventilation on rooms, while also composing the facade, with movement and dynamicity.

photo_credit Leonardo Finnoti
Leonardo Finnoti

Amidst the set of volumes, the large span between blocks originates the social area, with the living and dining rooms connected to a wide external area, only separated by glass panels, without any fixed walls and with only 2 slender pillars framing the landscape. The veranda – a space that mediates inside and outside – has, on one side, a gourmet area with a view to nature; on the other, an indoor garden,which evokes the natural elements from the surroundings, using native plants from Brazilian flora (present throughout the landscaping project). This space also opens the way to the deck, where the pool and whirlpool are located and equipped with sofas and chaises, composing a pleasant living area.

photo_credit Leonardo Finnoti
Leonardo Finnoti

The agility provided by the chosen constructive system allowed the delivery of a fully furnished, equipped and landscaped house within 10 months after approval of the project, proving the efficiency of rationalizing the construction method from modular industrial components.

Caption
Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoEspañolFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More