Metta Vihara - Buddhist Meditation Centre

Metta Vihara - Buddhist Meditation Centre

Architect
bureau SLA
Location
Hengstdijkse Kerkstraat 36, Hengstdijk, The Netherlands | View Map
Project Year
2012
Category
Monasteries
Jeroen Musch

Metta Vihara - Buddhist meditation centre

bureau SLA as Architects

Form and materials used in the centre relate to the rural vernacular building, but used in a new and fresh way. As the centre is financed mainly by gifts from community members and friends, one of the design briefs was to maximize the the space while minimizing the cost. 


The facade of the centre – along with the cladding of the roof – is made of corrugated steel, a material popular for its low cost, strength, and long life. 


Western red cedar beams and white wood window frames mark the transitions from one steel sheet to the next, with the horizontal lines of the beams giving the building depth and profile. Three different colors of steel are used, and in three different wavelengths. The same approach of using raw materials in this new way is also used in the design of the windows. The windows in the steel skin – in facade and roof – are standard Velux windows, which are technically superb and relatively inexpensive. As a contrast to the more industrial looks of the steel, the short sides of the building and the terrace walls are cladded with wood, a robust but also warm material.


For this, wood already available on site was used: the left-overs of the scaffolding wood used by the builders. The structure’s interior consists of unfinished building materials, albeit used in a considerate – even delicate – way. Structural walls are bare unplastered lime stone. Floors are raw concrete, polished and uncovered, with the exception of the meditation hall, which features black bamboo flooring. Non-bearing walls are made of ecologically manufactured MDF sheets and are coated with transparent colours, in order that the structure of the material remains visible.


The Buddhist Meditation Centre Metta Vihara is located in Hengstdijk - a small village near the Belgian border - in a remote area of the Netherlands. The inhabitants of Metta Vihara (defined as ‘community of loving kindness’ in the Pali language) are members of the Triratna Community, a Buddhist movement not aligned to one traditional school, but one that draws on the whole stream of Buddhist inspiration. The new accommodation provides 26 beds in 13 one and two person bedrooms, a meditation hall, library, and dining hall. Form and materials used in the centre relate to the rural vernacular building, but used in a new and fresh way. As the centre is financed mainly by gifts from community members and friends, one of the design briefs was to maximize the the space while minimizing the cost. Our overall design concept was to design a building that, while beautiful, wasn’t overly comforting. This is in line with the philosophy that, while on retreat, one should feel relaxed, but not necessarily ‘at home’. As a result, Metta Vihara has strong aesthetics that feature robust and raw materials. 


The overall form of the meditation centre is an interpretation of the so-called Mansard roof, also known as the French roof. Used throughout the area (mainly because of its low cost), the Mansard roof is found widely on houses and barns. The facade of the centre – along with the cladding of the roof – is made of corrugated steel, a material popular for its low cost, strength, and long life. Typically, the drawback of using corrugated steel is in the ungraceful way it joins with other materials, specifically at the corners and in the overlays. At Metta Vihara, however, it has been used ‘as is’: no joints and no connections. Western red cedar beams and white wood window frames mark the transitions from one steel sheet to the next, with the horizontal lines of the beams giving the building depth and profile. Three different colors of steel are used, and in three different wavelengths. Indeed at first sight, it is not at all clear what the scale of the building is: does it have five floors? Three? Two?


The same approach of using raw materials in this new way is also used in the design of the windows. The windows in the steel skin – in facade and roof – are standard Velux windows, which are technically superb and relatively inexpensive. As with the corrugated steel, however, there is often an aesthetic compromise in the joints with other materials. In the case of Metta Vihara, though, they are framed with white painted wood, giving them a distinctive look. As a contrast to the more industrial looks of the steel, the short sides of the building and the terrace walls are cladded with wood, a robust but also warm material.


For this, wood already available on site was used: the left-overs of the scaffolding wood used by the builders. The structure’s interior consists of unfinished building materials, albeit used in a considerate – even delicate – way. Structural walls are bare unplastered lime stone. Floors are raw concrete, polished and uncovered, with the exception of the meditation hall, which features black bamboo flooring. Non-bearing walls are made of ecologically manufactured MDF sheets and are coated with transparent colours, in order that the structure of the material remains visible. In the meditation hall, doors open to the outside, allowing ‘open air meditation’. When closed, these doors - made of perforated corrugated steel – serve to filter the sunlight. This gives the space an intimate atmosphere, providing optimal conditions for meditation. The building has been warmly received by local residents, as evident in a conversation we heard between two passing cyclists: ‘this new cowshed looks really good, but why does it have so many windows?’


The Metta Vihara building is the first newly built meditation centre in the Netherlands.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Roof WindowVELUX Commercial
SustainabilitySunraytec
Product Spec Sheet
Roof Window
Standard Bassoemissiva by VELUX Commercial
Sustainability
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More