MG08

MG08

Architect
BURR Studio
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
José Hevia

MG08

BURR Studio as Architects

MG08 is an architectural intervention to generate a flexible dwelling, capable of being subdivided into different units, depending on the needs of its tenants.

For many people, building their own house is the most significant personal investment they will ever make. In fact, it is one of the most stressful periods in an average person’s life. Due to this situation, many people turn to conservative housing models, appealing to the closest references they have, which is usually the family home they grew up in. In many cases, people look for a place where they can live for the rest of their lives, despite the fact that their lives can change enormously in many aspects, such as the number of family members, socioeconomic conditions, mobility or health status, among many others. A house should therefore be capable of transforming or adapting to the changes of its inhabitants instead of being an invariable element.

photo_credit José Hevia
José Hevia

María Guerrero is a house that was born split in two. In order to be able to afford the purchase and construction costs, the inhabitants of this project start their life in this space by occupying half of the house and renting the other half as an independent home. The separation between the two spaces is made by an acoustic protection wall, which can be partially or totally demolished to add space from one dwelling to the other. The model can evolve parallel to the economic or spatial needs of the inhabitants, so that the space can be unified into a single unit for a period of time, to become two independent spaces again in the future. The morphology of this space, adjusted to the structure of the building under which it is located, allows the spaces to be partially modified, allowing one dwelling to be extended to the detriment of the other, without the need to directly unify them in a single piece.

photo_credit José Hevia
José Hevia

This process could be gradually reversed if the economic needs of the inhabitants again require additional income for a period of time by renting part of the space. The project occupies a ground floor space, which previously sheltered different industrial, commercial or sportive uses, whose remembrance is guides the material selection such as a yellow tiled wall proper of a gym locker room or the use of cement-like materials and treatments on floors and walls, in order to create a raw, unfinished condition, especially for those elements that are intended to be removed, such as the dividing wall. Inner courtyards of both units occupy the space that was formerly a small industrial building covered by a gable roof, whose wooden structure has been preserved.

photo_credit José Hevia
José Hevia

The kitchen project was developed with CUBRO, specialized in producing of custom kitchens out of standard IKEA units, in order to create an out-of-scale kitchen: a floor to ceiling structure that goes from being a kitchen to a storage element for the rest of the house.

photo_credit José Hevia
José Hevia
photo_credit José Hevia
José Hevia
photo_credit Maru Serrano
Maru Serrano
Caption
Caption

Read story in Español

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersFlos
KitchenCUBRO
Product Spec Sheet
Manufacturers
Kitchen
by CUBRO
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More