MGG

MGG

Architect
PAN ARCHITECTURE
Location
Gréasque, France | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Sébastien Normand

MGG

PAN ARCHITECTURE as Architects

The project is located in a small town of Provence called Gréasque, in a rural environment largely covered by oak and pine trees.

 

At the edge between a housing area and a forest, our proposal takes advantage of the morphology of the site and its strong topography. A simple linear geometry placed on a hill, makes it possible to exploit at best the climatic and visual qualities of the plot.

 

This project aims to make this site habitable by protecting itself from the major wind (the mistral) and by opening on the landscape.

 

Due to the cramped parcel and the proximity with the closest neighbour, the house is located at the northern limit in order to provide privacy. The openings are oriented North towards the view of the local mountain (the Sainte-Victoire) and South towards a garden area released by the North implantation of the house. This "Sainte Victoire - Jardin" axis, becomes the guideline of the project.

 

The traditional archetype of sloping roofs is here mistreated. These two axes split the main volume into two distinctparts, the north face house (stable, protective, massive and solid) and the south face house (frivolous, light and empty).

 

This compositional dynamic values ​​internal and external relations. It creates singularity in the opposition of architectural writings of the two volumes, while maintaining a common referential volumetric unit.

 

Playing on the variation of the surrounding housing, this project stands out as an obvious challenge to the generalized, uniform, standardized and idealized “Provençal” housing around.

 

Our conviction defended here, is that contextual singularity architecture can makes a unique place and values ​​all of its surrounding environment.

 

Highlighting the expertise of local craftsmanship, the project plays with the expressiveness of concrete. Rolled out with a high level of know-how, this rough white architectural concrete creates a deep relation between the project and the limestone environment. It’s monolithic aspect creates an effect of mass and tension specific to the fiction of the place.

 

This project tries to maintain a magnified relationship to the landscape. It is an open house to the outside whose strange shape becomes obvious in this site.

Read story in FrançaisPortuguês and Deutsch

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Floor lampArtemide
Product Spec Sheet
Floor lamp
Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More