Microlibrary Warak Kayu

Microlibrary Warak Kayu

Architect
SHAU
Location
Taman Kasmaran, Semarang, Central Java, Indonesia | View Map
Project Year
2020
Category
Community Centres
KIE & team

Microlibrary Warak Kayu: a promising outlook in wood construction

SHAU as Architects

A neighbourhood icon with multiple programs
The Microlibrary Warak Kayu is the fifth built project within the Microlibrary series – an initiative to increase reading interest by creating socially-performative multifunctional community spaces with environmentally-conscious design and materials, which aim to serve low-income neighbourhoods. Designed by SHAU and prefabricated by PT Kayu Lapis Indonesia, this project is a community, private sector and government collaboration– a gift from Arkatama Isvara Foundation to the City of Semarang. The microlibrary charges no entry fee and is run by Harvey Center – a locally-embedded charity group in Semarang– in coordination with the local government.

 

Architecturally it represents SHAU’s passive climate design, material and typology experimentation for the tropical context. After numerous design iterations, the most favorable design concept was the one with the whole building being elevated, like a traditional ‘rumah panggung’ (house on stilts) because it does not only function as library but adds value by becoming a neighborhood and community center, at the same time being used to promote Indonesian engineered wood products and manufacturing capabilities. By elevating the library,various spatial configurations, multiple programs and a wide range of activities can be offered.On the ground, is a large semi outdoor area which can be used for workshops, as well as a wide tribune seating at the entrance for watching presentations or movies, and to grab the kids’ attention: a wooden swing.The ground area is framed by a ring of planter boxes to create a more intimate atmosphere. Upstairs in the library itself,there is a net where kids can lie down, relaxand read but also directly communicate with parents and friends in the space underneath. It is important to have this multi-programmatic approach to make the library a popular place, since reading alone is not yet considered a fun activity in the country.

 

The Microlibrary Warak Kayu is the latest addition to the iconic architecture landscape of Semarang, the capital of Central Java in Indonesia. It is built at Taman Kasmaran, a public square in the city center with direct proximity with a river and has a great view to Kampung Pelangi (Rainbow Village- a local tourist attraction). The square has a cafeteria with warungs (small vendors) underneath and there is a local school nearby. The current mayor of Semarang – Hendrar Prihadi – has already announced in public his enthusiasm on the new library. It will be part of the city’s tourism route where the free bus tour will stop. In that sense the library serves not only the local neighborhood but is embedded in the larger city network and thus has an increased reach.

 

The first library in Indonesia entirely made of FSC-certified wood
The building could be seen as a living educational spot for wood material and construction techniques. All wood materials in the buildingare entirely FSC-certified. This is possible thanks to the donor and client, Arkatama Isvara Foundation,which has strong relationship withPT Kayu Lapis Indonesia, an integrated wood manufacturing company. A great variety of their available materials and products for construction are used and only foundation, footings and roof cladding are not wood-based materials.

 

The design process includes a bottom-up process, where allavailable products in the factory were first evaluated, and the design was developed from that.  As one of the design exploration results, thebrise soleilwas based on the ‘Zollinger Bauweise’ a construction system which was developed in the 1920’s in Germany. It is a form of reciprocal system,resulting ina distinctive slightly shifted diamond pattern. This pattern happens to resemble alocal mythical creature ‘Warak Ngendog’ and its dragon-likeskin, displayed during annual festivals in Semarang. Hence the name Warak Kayu in Indonesian – meaning Wooden Warak, which is a positive narrative for communicating the design to a wider audience.

 

Environmental performances: climate design, material & construction
The Microlibrary Warak Kayu is designed around passive climatic design aspects: noair conditioning is used, therefore no energy is spent. Semaranghas a Tropical Monsoon Climate according to Köppen climate classification with temperatures up to 34 degrees Celsius during the end of dry season. The building is cooled down by means of cross ventilation and solar heat is prevented from enteringusing shading elements.The roof overhang provides shading aroundnoon. The longer facades are oriented North-West and South-East due to site restrictions.

 

Therefore, an egg-crate like deep screen - Zollinger brise soleil is designed to block thelower sun altitude angles in the mornings and afternoons. That means direct sunlight cannot enter the building in an unobstructed way. As a result, the diffuse-reflected sunlight is sufficient to read books without artificial lighting. In addition, the depth requirement of the Zollinger brise soleil was determined by the angular relationship between the sun path and building rotation. The cross-ventilation aspect also helps to drag the moisture out of the building and prevents books from getting moldy or damaged.

 

Wood as construction material outperforms many other materials regarding embodied energy, water and air pollution, carbon footprint, and it is also a re-growing material. For the Microlibrary Warak Kayu all wood materials arein compliance to the SVLK (Indonesian Legal Wood)and FSC (Forest Stewardship Council) certification. Wood is sustainably logged in Central Kalimantan, thenshipped from Sampitover the Java Sea southwards to Semarang (Java) and the factory. The whole process also includes nursery, replanting and harvesting time planning to maintain sustainability for the coming years.

 

Various types of wood products and wood species were used. For the main structural components like columns and beams Bangkirai-based FJL (Finger Joint Laminate) was used. For decking and the Zollinger Brise Soleildifferent Meranti-based plywood types in various thicknesses were employed. A complete material list is provided in the diagram.

 

The main structure of columns, beams and secondary beams has the highest volume of all materials. Here only Bangkirai – a tropical hard wood with high weather resistance often used for outdoor furniture and decks – is used. The byproducts of this manufacturing in form of leftover and small-cut wood pieces are trimmed and processed for finger joint strip elements. That means, the whole structural elements also make use of factory leftovers.

 

Apart from the concrete foundation all wooden elements are prefabricated at the factory in Semarang and then transported within 20 km to the site. Prefabrication of the elements at the factory, on-time delivery and on-site assembly means less noise, dust and generally less harmful impacts on direct environment during assembly and at the same time, faster construction time. In addition, with prefabrication at the factory, due to better trained workers, modern tools, higher safety standards, a safer construction process but also higher degree of precision is reached and with that less mistakes are made; which in return produces less waste.

 

In general, wooden waste material produced at the factory can be collected more easily because no sorting is needed. Also, there is basically no distance involved in transporting waste for recycling and valuable leftovers from cutting can be used for other products consisting of smaller pieces also made at the factory. The construction of the main structural elements uses a mixture of engineered connections and carpenter joints– most notably scarf joints –for prolonging the main beams due to manufacturing practicality.

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More