Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Conference Room Carpets - OnLineInterface
Rubber Floor (on stairs) – Norament Roundnora
Acoustical Paneling Linea Ceilings
Countertops (at reception desk and espresso bar) - QuartzCaesarstone
PaintsBenjamin Moore
PaintsDunn Edwards

Product Spec Sheet
Conference Room Carpets - OnLine
Rubber Floor (on stairs) – Norament Round
by nora
Acoustical Paneling
Countertops (at reception desk and espresso bar) - Quartz
Paints
Paints

Microsoft's Vancouver Office.

Linea Ceilings as Acoustical Paneling

After prompting the company to relocate and expand their Vancouver offices into a 142,000-square-foot space in a newly renovated department store building in Downtown Vancouver.

Microsoft Canada Excellence Centre

Clive Wilkinson Architects as Architects

The ever-growing work force of the global tech-giant, Microsoft, prompted the company to relocate and expand their Vancouver offices into a 142,000 SF space in a newly renovated department store building in downtown Vancouver. The remodel removed the solid façade, and reskinned the building with a new glass curtain wall, exposing the spectacular views of the city and the surrounding landscapes. Occupying the top two floors of the building, the new open workplace takes full advantage of the expansive views. 

 

The new office was to house two gaming companies and a software developer business unit, but be designed for future flexibility as the business model morphs with anticipated future developments. The workplace is supported with a wide variety of open and enclosed collaboration spaces to facilitate the various workflow needs. Included throughout are amenity spaces, such as a distinctly unique reception area adjacent to a café with espresso bar for staff and visitors, a game room, and technology spaces including a maker lab where employees can explore creative ideas for new projects. 

 

The design team drew upon the distinct natural setting of the company’s Seattle headquarters as well as the natural landmarks of Canada’s Lower Mainland to inform the architecture. The airy branch-like ceiling structures and the more grounded, boulder-like enclosures are a visual reference to canopies and roots, respectively, of the giant tree specimens unique to the area. To capitalize on existing conditions, an existing void in the upper level’s floor slab was utilized to introduce a communicating stair that spans and connects the two floors, as the trunk of a tree connects its disparate parts. 

 

The expansive floorplates are defined by neighborhoods of open work benches woven together with circulation paths that purposefully expand to incorporate open and semi-enclosed collaboration “rooms”.

 

Moments of vibrant color punctuate these collaborative spaces as well as strategically located social gathering areas, such as the hubs for meeting and eating and multipurpose rooms. The new occupants have responded very positively to the design concept of simultaneously revealing the workings of the architecture and expressing an aspirational theme of working community within a naturalistic, wood-framed setting.

 

Material Used :
1. Linea Ceiling & Wall Systems – Ceiling System – Wood Grille Ceiling System
2. Shinnoki – Wood Veneer Cladding – White Oak
3. Maharam – Fabric (upholstered niches) - Messenger
4. EDG (artwork) / Clive Wilkinson Architects (concept) – Custom Vinyl Wall Graphic
5. Interface – Conference Room Carpets - OnLine
6. Nora – Rubber Floor (on stairs) – Norament Round
7. Dunn Edwards & Benjamin Moore - Paints
8. Caesarstone – Countertops (at reception desk and espresso bar) - Quartz

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More