MILLS PHARMACY + APOTHECARY

MILLS PHARMACY + APOTHECARY

Designer
M1DTW
Location
Birmingham, United States
Project Year
2012
Category
Shops

Hospitals
Jeffery Kilmer

MILLS PHARMACY + APOTHECARY

M1DTW as Designers

Mills is a comprehensive, two-phase renovation and expansion of a neighborhood fixture. Originally a family-owned pharmacy, opened in 1946, it featured a 13-seat soda fountain and served the surrounding neighborhood for generations. More than 60 years after it’s opening, Mills Pharmacy underwent a major transformation with new family ownership and expanded services, from a full-service pharmacy to a beauty and wellness boutique with an adjoining market.


Set within an existing retail strip at the edge of a residential district, the original 3000 square foot pharmacy was expanded into an adjacent market space twice its size. The ground floor retail spaces were combined and reconfigured along the street frontage and are linked to the rear entry (used by the neighborhood and the majority of clients arriving by automobile) through a single corridor lined with over-the-counter products along one side. Unlike a traditional pharmacy where a pharmacist is often positioned at the rear, often elevated above the main floor, the pharmacy counter is centrally located, allowing the pharmacist to acknowledge clients as they enter through both the front and rear entryways from the same ground plane. Supporting activities, including a compounding lab and long-term-care pharmacy are connected by an office. Which is illuminated by a single sky above, providing indirect illumination to spaces on either side through sandblasted glass walls and doors.


Ordinary materials were chosen to seem familiar while wearing gracefully. The pharmacy wall, which starts out as a proscenium, before wrapping around and becoming a backdrop in the apothecary, is finished with a lightly skip-troweled plaster, suggesting an aspirin-like finish. Pre-weathered copper panels frame a new opening and reworked entryway street side, while a metallic glazed brick recalls the alchemy of the pharmacist. Reclaimed oak, milled and stained, are worn without overselling themselves as antique. Built-in millwork cabinets alternate between various plywood grades: a white panel commonly used for highway signs, a black slip-resistant veneer, and common fir plywood in the market lining both ends to create a wall of candy. Stand-alone displays are fabricated from hot rolled metal frames and laser cut steel shelves. A new, burnished concrete floor unites all of the new public spaces for clients.


The site proved particularly challenging, given a number of existing structural conditions, bearing walls and grade changes. The project sought an organization that took advantage of these obstacles for spatial and experiential benefit, suggesting a subtle interplay of mass, depth and surface. Destined to once again become a well-worn neighborhood staple.

Product Spec Sheet

ElementBrand
Millwork FabricationZuckero and Sons, Inc.
Product Spec Sheet
Millwork Fabrication
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More