mini break (show)room
Francesca Perani

mini break (show)room

francesca perani enterprise as Architects

From a brutal environment to a multi-functional oasis

Inside a plastic processing plant, a space once intended only to accommodate industrial materials was redefined to be flexible and multi-functional: a comfortable area where workers can rest during the busy workday and a dedicated showroom for clients and visitors.

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

The project provides a reinterpretation of the main floor of a mezzanine located in an 800 sqm plastic processing factory and identified by an industrial structure undergoing rigid steel frames. A minuscule 19 sqm environment is able to disconnect users from the intense noise of machinery and the cold technical lighting of the factory and reconnect with themself through a warmer dedicated space.

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani
photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

The concept was targeted at highlighting plastic's enduring qualities, its transparency, aesthetical quality, its functionality as well as its recyclability while performing in combination with "softer" natural tones and dedicated lighting.The metal environment structure of the mezzanine is painted in a glossy safety colour coding and a wider illumination of the room is maintained adopting a transparent cladding of extra clear methacrylate partition panels which gives not only a direct visual relationship with the exterior but also reflects the natural light coming from the warehouse's sheds.

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani
photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

Custom-made furniture in low-cost pine plywood as well as veneered wood was ideal for converting the formerly warehouse space into a calming area, blending warmer textures and shapes with the existing rigid factory skeleton.

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani
photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

As rising from the floor, which maintains a resin finish like the rest of the factory, wooden panelling surrounds the room's perimeter, hiding cabinets and an air ventilation system. At the same time, all the kitchenette amenities are concealed inside custom cupboards built underneath the mezzanine's staircase featuring a triangular void intended as a tiny exhibition display space.Above the 90cm high closets, a built-in backlight linear LED system transforms the shelving into a showcase area for technical inspections of plastic products by customers and sales reps.A new pine plywood table placed in a diagonal line in the centre of the room speaks to the sense of community, inviting employees to eat, meet and socialise through its sinuous and large proportion, and it can be used for formal or informal meetings.

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

The conversion of a dark, residual space into a new, relaxing hub is achieved through a light-filled, sound-controlled environment and new textures. The use of the space is extended; it can be adapted to diverse functions throughout the day, promoting a creative culture focusing on a variety of users.

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

"I was interested in opening a dialogue between the rigid structure language of the factory and the needs of an adaptable room where the warmth of playful wooden interiors interlaced with clear methacrylate both contrasts and connects with the raw environment outside". Francesca Perani

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

Team:

Designed by: Architect Francesca Perani
Team collaborator: Chiara Birolini;
Wood carpenter: elle.gi. srl
Lighting: Dueffe
Photo: Francesca Perani

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

Materials used:
Shiny yellow safety colour coding, extra clear alveolar methacrylates slabs, wooden cabinets, pine plywood table and boiserie system, led linear lights.

photo_credit Francesca Perani
Francesca Perani

Read story in Italiano

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
yellow chairIKEA
LightingDue Effe Illuminazione
Wood carpenterellegi
led lightingSylvania
Product Spec Sheet
yellow chair
by IKEA
Wood carpenter
by ellegi
led lighting
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More