Ministry of Finance

Ministry of Finance

Architect
MVSA Architects
Location
Den Haag, Netherlands | View Map
Category
Parliaments
Stories By
MVSA Architects

ARUP
Jeroen Musch

Ministry of Finance

MVSA Architects as Architects

This commission is set up in a different way to ‘normal’ commissions in the past. This is the first time that the Dutch government has put one of its office buildings out to tender in form of a Public-Private Partnership: it is a pilot scheme, encompassing design, build, finance, maintenance and operations. A project analysis has shown that a saving of 15% was achieved in comparison with conventional tendering.


The Ministry of Finance building, designed by J. Vegter and M. Bolten in 1975, is one of the best examples of the Brutalist style in the Netherlands. The original building was somewhat bulky, inward-looking and impersonal. The building’s Brutalism, after all, was one of its main architectural qualities, and this school emphasised reticence and reserve. The interior of the building was soft, and was characterised by two expansive gardens. But the building had become an anachronism, and its standards of comfort and transparency no longer met the current requirements of a modern Ministry.


Now renovated, the building provides office space for 1,750 employees, spread over seven floors: two below ground, including parking and sport facilities, and five above ground, with meeting rooms, a library, offices and a restaurant. In total, the building now provides 66,000 m2 of floor space.


Our main aim was to clearly embed the office complex within the urban fabric, and in addition we gave the building a ‘heart’, a welcoming central entrance area, and a more open and transparent character.


Entered via two inviting gates, one of the inner courtyard gardens has now become a part of the public domain, thus helping the building to open itself up to the city and its people.


To enhance the building’s function as a city landmark, we designed a Winter Garden at the corner of the Korte Voorhout and Prinsessegracht street, where silvery olive trees now grow in a two-storey high glass space.


By covering over the second courtyard garden, we created an atrium as the ‘heart’ of the building. This now houses the new conference centre, next to the main entrance. Above the conference centre spreads a spacious courtyard garden, with tamarind trees and orchids, and on the upper storeys the palm gardens are integrated into the office accommodation wings. The central space created by the atrium at ground level offers additional space and opportunities for a range of other, more public functions.


In the interior too, the building’s Brutalist character has been preserved, in the rough concrete surfaces with their wooden formwork motifs and the visible load-bearing structure of the building.


Energy efficiency Even with its 250 additional workplaces and improved ventilation and lighting, the renovated building achieves hugely improved energy savings, mainly through the use of an aquifer, with a double-skin facade also making a substantial contribution. The aquifer is used for thermal energy storage, utilising a natural underground water reservoir to store heat and cold. The aquifer is used in combination with a climate-control ceiling, working at low temperatures to ensure maximum efficiency. The double-skin facade acts as a buffer zone between the exterior and interior, providing thermal control and acoustic enhancement. This space is also used for the main ventilation distribution ducting. All energy used will be 100% sustainable. The original concrete balconies now support the building’s second skin. The buffer zone also solves the problems of condensation and thermal bridging. Together, these measures result in an Energy per Space Coefficient (EPC) of 0.89, well below the maximum of 1.40 required for accreditation. The building also complies to the Dutch Nationaal Pakket Plus sustainable building programme.


Sustainability through future flexibility We also focused on flexibility: changes in usage (meeting and office spaces) as well as in layout (closed and open plan offices) can be implemented easily. Walls can be moved without opening up ceilings, and raised floors allow simple installation of all data connections, so providing for flexible desk layouts and usage densities. The lighting, sun shades and temperature controls are all remotely controlled.


Reinterpreting existing buildings and materials With this project, we have effectively recycled a building! For example, the concrete balconies have acquired a new and innovative function: instead of merely being a window cleaning facility, they now support a high-technology facade. And one of the building’s former gardens now functions as a vibrant atrium, while the other has been transformed into an elegant public urban square.

Ministery of Finance

ARUP as Engineers

• One of the first and largest PFI projects in the Netherlands. • Complex building physics calculations helped to improve the building’s performance. • Efficient heating and cooling provided by long-term energy storage (LTES).


The refurbishment of the Ministry of Finance building in The Hague was amongst the first and largest private finance initiative (PFI) projects in the Netherlands. Supporting the Safire Consortium, Arup helped to bring the 1970s structure up to modern standards of comfort and performance. The firm provided services including climate concept, structures, and fire strategy. The design also required complex building physics calculations. Existing beams in the building supporting the façade had the potential to become thermal bridges, allowing heat to flow along them to the outside. The design team’s solution was to create an extra façade around the building. This approach had the added advantage of creating a stack effect, making use of differing pressures to draw air through the building for natural ventilation. To ensure that the design would work, Arup’s environmental physics team carried out computational fluid dynamics calculations to analyse how air would behave around the building. These showed that the second façade would indeed help to prevent thermal bridging and so improve the building’s performance. Heating and cooling are provided through long-term energy storage and heat pumps, supplemented at peak times by efficient boilers and chillers. Long-term energy storage provides heating and cooling from aquifers in the ground with hot and cold ground water. In winter, the hot water is used to heat the building and the associated cold is stored in the aquifer to be used in summer. This process is reversed in summer. By applying low temperature heating and high temperature cooling, the LTES is used as efficiently as possible.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More