Mobile Art Chanel

Mobile Art Chanel

Architect
Zaha Hadid Architects
Location
Tokyo - Hong Kong - New York - Paris, Laos
Project Year
2008
Category
Exhibition Centres
John Linden

No. 5?

Zaha Hadid Architects as Architects

The form of the 700sqm Chanel Pavilion is a celebration of the iconic work of Chanel, unmistakeable for its smooth layering of exquisite details that together create an elegant, cohesive whole. The resulting functional, and versatile architectural structure of the Pavilion is a series of continuous archshaped elements, with a courtyard in its central space. Artifi cial light behind the translucent ceiling washes the walls to emphasize the “arched” structure, and assists in the creation of a new artifi cial landscape for art installations. A large roof light opening dramatically floods the entrance in daylight to blur the relationship between interior and exterior. In addition to the lighting and colour effects, the spatial rhythm created by the seams of each segment gives strong perspective views throughout the interior. The 65sqm central courtyard has large transparent openings to the sky above and is designed to host events as well as provide an area for refl ection after visiting the exhibition. The courtyard serves as an intermediate space between the exhibition and public area of the Pavilion. In light of the extensive shipping between cities, the steel structure has been designed to be built in under one week, which is essential for an ephemeral pavilion. With a direct visual connection to the courtyard, the 128sqm terrace continues the dialogue between the Pavilion’s exterior and interior. During an event, the two spaces can be linked to become one large event zone.


Reflective materials allow the exterior skin to be illuminated with varying colours which can be tailored to the differing programmes of special events in each city. The dichotomy between the powerful sculptural mass of the Chanel Pavilion’s structure and the lightness of its envelope create a bold and enigmatic element. The Pavilion’s exterior develops into a rich variety of interior spaces that maximize the potential to reuse and rethink space due to the innatefl exibility of its plan. The total fl uidity of the Chanel Pavilion’s curvilinear geometries is an obvious continuation of Hadid’s 30-years of exploration and research into systems of continuous transformations and smooth transitions. With this repertoire of morphology, Zaha Hadid is able to translate the ephemeral typology of a pavilion into the sensual forms required for this celebration of Chanel’s cultural importance.


http://www.chanel-mobileart.com/


Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersStage One
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More