Modernist Single-Family House

Modernist Single-Family House

Architect
Leckie Studio Architecture + Design
Location
Vancouver, BC, Canada | View Map
Category
Private Houses
Ema Peter

Modernist Single-Family House

Leckie Studio Architecture + Design as Architects

Courtyard House is a study in scale and proportion. The central three-sided courtyard serves to introduce light and air into the center of a relatively long and narrow floor plan, effectively introducing a third ‘middle yard’ to the otherwise typical front and rear yards. The roofline slopes to the courtyard from the front, rear, and east side yards.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

These slopes are expressed on the elevation of the west façade and introduce dramatically vaulted ceilings to the upper floor section. Additional carves to the overall massing provide cantilevered shelter at the front entry as well as solar shading at the south-facing rear patio. Vertical wood fins on the north façade provide visual privacy from the street, while a two-storey vegetal screen provides additional privacy to the courtyard from neighbour overlook to the west.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

The interior spaces offer a modest scale that have a certain resonance with the post-war bungalows that characterize the existing housing stock of the surrounding neighbourhood. However, while the actual areas of the living room and kitchen/dining rooms that flank the courtyard are relatively modest, the perceived areas of each are effectively doubled as the fully glazed courtyard merges with each of those spaces.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

Private areas are located on the second level with the master suite located facing the street, second bedroom and den located off the rear yard, and office space overlooking the central courtyard.

photo_credit Ema Peter
Ema Peter

While openings on the main level are characterized by floor-to-ceiling fixed windows and sliding glass doors, the second floor is characterized by discrete punched openings and strategically located skylights that reinforce an additional sense of privacy and introduce a provocative experiential dialectic between the upper and lower volumes.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More