Morocco Pavilion, EXPO 2020 Dubai

Morocco Pavilion, EXPO 2020 Dubai

Architect
OUALALOU+CHOI (formerly named Kilo)
Location
Dubai - United Arab Emirates | View Map
Project Year
2021
Category
Pavilions
BOEGLY+GRAZIA

Morocco Pavilion, EXPO 2020 Dubai

OUALALOU+CHOI (formerly named Kilo) as Architects

The Morocco Pavilion at the 2020 Expo in Dubai, designed by architects OUALALOU+CHOI, showcases how traditional Moroccan design and construction techniques can find new relevance in contemporary design and urban development efforts. One of the few buildings which will not be dismantled after the end of the world exposition, the Morocco Pavilion aims to push the technical and creative limits of traditional building materials to new heights.

photo_credit BOEGLY+GRAZIA
BOEGLY+GRAZIA

The Pavilion’s 34-meter-high rammed earth façade is an ambitious technical feat pioneering in its advancement of rammed earth construction methods. Rammed earth, a traditional building material in Morocco, plays a key role in passively regulating indoor conditions in hot and arid places.

photo_credit BOEGLY+GRAZIA
BOEGLY+GRAZIA

To achieve the heights of the Morocco Pavilion’s facade, raw and compacted rammed earth was formed into prefabricated panels coupled with a lightweight concrete frame. Its use in the Pavilion proves that it is a material at once traditional and innovative, offering an example of how traditional building methods can serve to inspire more sustainable models of urban development.

photo_credit BOEGLY+GRAZIA
BOEGLY+GRAZIA

Comprised of 22 stacked rectangular volumes visually resonant with vernacular rammed earth villages in Morocco, the Pavilion encompasses 14 exhibition spaces, restaurants, shops, and offices. Visitors stroll along an inner ‘street’ composed of a ramp connecting all the exhibition spaces, an explicit reference to the experience of meandering through the medina.

photo_credit BOEGLY+GRAZIA
BOEGLY+GRAZIA

The Pavilion attempts to reduce the number of air-conditioned spaces to the bare minimum, utilizing passive strategies of climate control such as the thickness of the earthen walls, multiple vertical gardens, and the presence of a large central patio to naturally ventilate and cool the building.

photo_credit BOEGLY+GRAZIA
BOEGLY+GRAZIA

In line with this commitment to sustainability, after the conclusion of the 2020 Expo, the Pavilion will be converted into a housing complex, with existing facilities adapted into apartments and communal spaces.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More