MOVISTAR TEAM WORKSPACE

MOVISTAR TEAM WORKSPACE

Architect
Verne Arquitectura
Location
Egüés, Navarra, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Stories By
Verne Arquitectura

iGuzzini
VERNE Arquitectura y Pablo García Esparza
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingiGuzzini
Interior FurnitureDynamobel
Interior FurnitureVitra.
Allstar Chair
FlooringBolon
Cabinetscinquanta3
WindowsCortizo

Product Spec Sheet
Interior Furniture
Interior Furniture
Allstar Chair by Vitra.
Flooring
by Bolon
Cabinets
Windows
by Cortizo

MOVISTAR TEAM WORKSPACE

Verne Arquitectura as Architects

The project seeks to renovate the work and meeting spaces of the famous Movistar cycling team, located inside the industrial warehouse where all their vehicles, bicycles and machinery are currently housed. To do this, the new design echoes the dynamism of this sport while prioritizing natural materials, daylight and the views of the landscape.

 

Undoubtedly, the design of the new spaces had to represent the values ​​that are usually associated with professional sport. But, together with the intrinsic values ​​of sport and the idea of ​​teamwork, which this squad embodies so well, it was essential to symbolize other issues as well: like the high technology with which they equip their bicycles; the almost handmade detail with which they work their machinery; or the clear commitment to sustainability in all the recent activity of the team.

 

In addition, and almost above all the previous values, it seemed substantial to represent what, cycling suggests to all of us at a formal or visual level: the dynamism and curvilinear shapes of the bicycles themselves as well as those of the winding roads the cyclists climb in races.

 

All of this condensed into a spatial proposal that is made up of oblique and organic lines, sinuous if possible. Specifically, some maple wood walls -whose corners are executed with carefully curved pieces- configure the central workspace. Behind these walls, and connected by glass doors with almost invisible frames, are the offices of the high positions and a large meeting room. Also, behind a more discreet door finished in maple, are the toilets and the office.

 

The orientations of the various spaces were carefully calibrated. In this way, all the central workspace and the offices of the high positions are oriented towards the views of the landscape; and to the north, whose light seems more suitable for work. However, the lobby, the office, and the meeting room are oriented towards the interior of the warehouse, through which they also receive natural light. Therefore, both the meeting room and the lobby have large windows that allow -especially visitors- to observe all the activity and movement of the warehouse; where team vehicles, bicycles, mechanics, etc. are continually entering and leaving.

 

In short, the protagonist of the project is the central space, which turns out to be a calm space, thanks largely to the warm presence of the wood and the softness of the curves. But it also is at the same time an active environment and dynamic, thanks to the effect of organic geometries too. The wooden surfaces, furthermore, descend through the staircase to "seek" the visitor, who arrives through a white marble hall. However, the mission of this wooden surfaces is not only to shape the space and configure the way through the stairs; rather, but they also function as a canvas to "hang" on it emblematic bicycles from the team's history. There they are exposed, visible from many points, the historic bicycle of Miguel Indurain or the World Champion bicycle of Alejandro Valverde.

 

The rest of the materials complement the space without stealing prominence from the maple wood. Thus, they appear the exposed concrete of the structure; the continuous Bolon floor in blue-gray color; stainless steel in numerous details - such as shelves, pits, channels, or the access door; and, finally, the white marble that receives the visitor at the lobby and leads him to the entrance of the offices, through the staircase.

 

No less important is the integration of all the technical, climate and technological facilities in the configuration of the space. These, which are quite complex, are hidden through ingenious mechanisms that make the grilles or other elements invisible or almost imperceptible. In the same way, the lighting has been designed and cared for with the same care, but with the almost opposite intention: highly technical lighting, with great aesthetic force, is deliberately exposed, thus trying to symbolize the most technological aspect of the team activity. Specifically, the new BLADE R collection by Iguzzini is the main device, present in the center of the space and in the offices.

 

Finally, the carefully chosen furniture complements the qualities of the space. Without falling into fanfare or exaggeration, the chairs selected perfectly match the office environment. Specifically, the entire central area is equipped with VITRA Allstar chairs, in different green and bluish colors. The curved shapes of these chairs are perfectly associated with the shapes of bicycles; the armrests, in fact, almost look like black handlebars piled together in the peloton. In offices and meeting rooms, on the other hand, somewhat fewer dynamic pieces are used, but perhaps more elegant, such as the ID chair by and the AC5, also by VITRA, finished in gray and blue. The light and discreet tables are the CELL model from Dynamobel; and the cabinets, by CIQUANTA3, also discreet, provide the final note with their cream and gray colors.

Read story in Español

Movistar Team

iGuzzini as Lighting

Integration of all the technical, climate, and technological facilities in the configuration of the space by VERNE Arquitectura for Movistar Team in Pamplona. In this perspective, the lighting studio Proyecto Luz chose Blade R | All In One to provide general and accent lighting in the space. This highly technical lighting product by iGuzzini develops the concept of integration in architecture to improve people’s well-being through the smart activation of safety, entertainment, comfort and sustainability services.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More