MR apartment

Architect
DA Architects
Location
Sofia, Bulgaria | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
AccessoireVitra.
Office chairHaworth
Fern Executive
Fern Task chair
FurnitureAndreu World
Nuez
SofaCOR
MOSS
TableMiniforms
GUSTAVE
LightsMuuto
Post Floor Lamp

Product Spec Sheet
Accessoire
Office chair
Fern Task chair, Fern Executive by Haworth
Furniture
Nuez by Andreu World
Sofa
MOSS by COR
Table
GUSTAVE by Miniforms
Lights
Post Floor Lamp by Muuto

MR apartment

DA Architects as Architects

Proper balance between stylish vision and convenience, combined with the feeling of a modern technological home, make this apartment so complete and integrated. Situated at the outskirts of Vitosha and facing the mountain, the apartment is quiet and abundantly illuminated. Building on this, we further develop the sense of light and space. Designed for a successful young professional, technological company manager, the interior reflects the new demands of the modern way of inhabiting, based on convenience and ease of use, as well as on bold and innovative solutions. All these lines in the design have been refracted through our vision of design and current trends.

photo_credit Minko Minev
Minko Minev
photo_credit Minko Minev
Minko Minev

The living room combines three separate areas. The main focus is on the sitting area with multimedia and audio system, integrated discretely into the furniture, without being visually intrusive, while still meeting the requirements of an ardent audiophile and music lover. 

photo_credit Minko Minev
Minko Minev

The kitchen is developed, based on the “show cooking“ concept, focusing on the large kitchen isle, facing the views but also the room, which allows the host to freely communicate with their guests. Additional cupboards, large fridge and integrated countertops with built-in appliances are hidden behind textured grey paneling, with full height doors, which slide into niches, providing additional usable area on the countertops. 

photo_credit Minko Minev
Minko Minev
photo_credit Minko Minev
Minko Minev
photo_credit Minko Minev
Minko Minev

The gradual transition between the different areas in the living room allows flexible and diverse use. References to light-blue hues and the soft lines of the Patricia Urquiola furniture in each area, bring an ethereal sense of lightness. The apartment is separated into two main areas, and all service rooms are united in a central core, covered by acoustically textured grey paneling.

photo_credit Minko Minev
Minko Minev
photo_credit Minko Minev
Minko Minev

The bedrooms and the study are situated in the eastern and northern parts of the apartment, ensuring enhanced intimacy and comfort, when working full-time from home, irrespective of the season and sunlight intensity.

In the master bedroom and its adjacent bathroom, special attention is paid to the unique view of the Bells monument, from where the first morning sunrays enter the apartment. There is a soft, built-in ambient nightlight above the bed, designed as a stylized world map, offering the option of marking all visited locations, after every trip.

photo_credit Minko Minev
Minko Minev

The integrity throughout the apartment, finds its reflection in the bathrooms, where the unity of materials was used to define the floors and walls. The intimacy of these spaces demands coziness and comfort, as the wooden lattice on the ceiling, with elegantly built-in lighting contribute significantly for that, while the Corian countertops and washbasins contain special recesses and flowerpots for natural greenery.

photo_credit Minko Minev
Minko Minev

Children’s bedroom is the place for play, but it can also be fun and function. The separated sleeping and study areas, as well as the shelving are formed by “wooden” niches of various shapes and dimensions. A second, additional bed is placed underneath the main bed, which can be pulled out and used for sleeping by visiting children.

photo_credit Minko Minev
Minko Minev

The ergonomics of the workplace is ensured by a high-class office chair by Haworth. The study provides additional functionality, as it can be used as a guestroom, thanks to the retractable modular sofa by COR, made based on a 1972 design by Team Form AG, Switzerland. The original and simple vision is still up-to-date almost 50 years later and perfectly supplements the modern stylistics of the interior.

The interior is designed with particular attention to detail and acoustic comfort. The designer lighting is supplied by Wolfram and Muuto, and all appliances and systems may be controlled by voice or mobile device. The colors and elements used, express owner’s love of the sea and travel, while the natural materials and plants bring more coziness and warmth into the home. Ultimately, the balance at home contributes to the balance in ourselves, and it is an expression of our striving to live a better live!

Caption
Caption

 

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More