Music school in Maizières-les-Metz. France

Music school in Maizières-les-Metz. France

Architect
Dominique Coulon & associés
Location
1 Avenue Marguerite Duras, 57280 Maizières-lès-Metz, France | View Map
Project Year
2009
Category
Cultural Centres
Eugeni Pons

Music school in Maizières-lès-Metz. France

Dominique Coulon & associés as Architects

The music school is a monolithic block hundred metres long and forty metres wide. It is sited perpendicular to the main road, projecting into the public area by sixteen metres. The building is set against a forest of giant sequoias, also aligned perpendicular to the main road. The group forms a doorway marking the entrance to the town. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

There is a broad forecourt area that disappears underneath the building. The public uses the monumental staircase leading to the inside courtyard and the main foyer.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

This is a wide area, open to the sky, treated with phosphorescent paint. In the evening it continues to glow with a strange light. The building houses a mixed programme.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

It comprises premises for local teenagers, an extra-curricular centre for schoolchildren, a community hall, an auditorium, and a music school. These functions are brought together in a monolithic building.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The programming complexity is managed on the inside in a single building. The juxtaposition of the combined programmes greatly enriches the building, with each entity standing out in contrast to the others. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The outside of the building reveals little of the programme on the inside – only the large bay windows allow a glimpse of the community hall. It is possible to catch sight of the ephemeral movements of the dancers within. There is abundant natural light, with the highly coloured patios providing their own special light. This configuration of patios also protects the areas from disturbance from the nearby motorway. The building is not designed merely as an elongated monolith, however.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The outside curls round progressively, finally absorbing the two levels devoted to the music school. This curling adds dynamic impetus to the general outline, and the vanishing lines of the volumes seem strangely disturbed. The outer casing has the rustic appearance of everyday concrete – concrete that assumes its defects. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The building is in reinforced concrete, cast on the spot, resting on piles. In contrast, the materials used for the interior are precious. The main hall is in light-coloured wood, while the ceiling allows glimpses of wonderful gilded surfaces through the large cavities, which gives the light a warm tinge.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The auditorium is hung with tensed wires on its three sides. The walls move with the slightest breath of air, revealing their thickness. The adjustable acoustic (controlled shutters) disappears behind this elegant filter. The precious wood used for the flooring (wenge) reinforces the effect of a presentation box.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The extracurricular centre for schoolchildren is monochrome; the orange colour saturates the space, and the shiny resin flooring reinforces its highly artificial aspect. The primary logic consists of implementing very marked contrasts among the different areas: contrasting materials, contrasting colours, contrasting light. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The interior and the exterior are totally dissociated, with the rustic look of the outside being the diametrical opposite of the precious interior. 

photo_credit Dominique Coulon & Associés
Dominique Coulon & Associés

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More