Na Nikitina, residential quarter

Na Nikitina, residential quarter

Architect
Brusnika Company, Russia

DROM
Location
Ulitsa Dekabristov, 108, Novosibirsk, Russia | View Map
Project Year
2024
Category
Apartments

A quarter featuring urban villas in a residential area

Brusnika Company, Russia as Developer

Na Nikitina is a residential quarter comprising eight urban villas and a tower block in Novosibirsk, Russia. It exemplifies how historic urban fabric can be restored and revitalised.

Caption


In the early 20th century a market square and wooden cottages were sited in the area. The city structure degraded in the Soviet times with high-rises and industrial buildings replacing private housing. It resulted in chaotic construction, district amalgamation and shrinking streets. The two-storey houses built just after WWII had fallen into ruin by the early 21 century and their residents were relocated. In 2016 Brusnika development company proceeded to design and construct a new housing estate on the site. 

Caption


The master plan, the architecture concept and the fronts of houses were designed by the Netherlands based DROM bureau. The core of the master plan is to restore the historic grid of streets and the outline of quarters, while  preserving human-scaled proportions and open structure built-up areas.  

Caption

In the same vein as poché in architectural drawings, the quarter perimeter is built with ‘pocket’ spaces between the houses, transformed into gardens, each with a distinct character. They link the restored streets lengthwise with the green courtyard park designed for the residents in the centre of the plot. On the southern corner of the quarter such ’pocket’ space morphs into a small square with shop windows and summer terraces of commercial properties located on the ground floor. Two ‘pockets’ are conceived as entrances to the underground parking located under the courtyard. 

Caption

Urban villas were chosen as basic architectural type to create open structure housing. The buildings are six to ten storeys high. Each urban villa comprises 50 to 60 apartments and one entrance porch. The architects have located eight villas in a green courtyard and completed the complex with an eighteen-storey tower block as a keynote feature. The buildings are ranged in alternating rows overlooking the green ‘pockets’, and the upper parts of urban villas are specifically designed to maximise solar gain for each apartment. All houses have street facing front porches, walk-through lobbies and backyard exits on the ground level. 

 


The project objective is to find balance between variety and standardised architectural solutions. To achieve this, the architects used three kinds of layouts, which in combination with the different number of storeys, upper floors massing and four types of facades creates variety with a unique character for each house. Each facade theme was given a working name: Hedgehog, Bread, Pyramid and Lips. Hedgehog is characterised by symmetrical balconies facing different sides and duplex apartments with terraces on the upper floors. Bread is a house with deep set panoramic windows, with the front resembling spongy bread texture. Pyramid and Lips owe their specific shapes to the placement of private terraces and balconies. The facade themes are distributed so that identical buildings are not sited next to each other. 

Caption

The top and bottom floors host special apartments with summer facilities: private front gardens acting as privacy buffers for ground floors, and terraces or patios for upper storeys. 

Caption
Caption


The courtyard park, designed by the Dutch Novascape bureau, has three layers of terraces to compensate for the 6-metre vertical drop. The terraces gently slope to the public square with summer cafes and recreational zones. The layering of the stretch creates cosy theme yards, which belong to villas residents, while the park itself is divided into landscape rooms, fenced with hedges and shrubs. Over 30 species of plants are planned to be grown here: large trees, such as limes, birches, rowans, cherries, apple and bird cherry trees; as well as shrubs, including spiraea, Sorbaria, cotoneaster, and hydrangeas. Perennial plants and evergreen pines will create seasonality and add an ornamental touch in the cold time of year. Parkings around the quarter and apartment terraces on ground floors will be fenced with hedges.    

Caption


The courtyard area comprises a central alley and four theme gardens: a forest tree garden, a hedge garden, a water garden with water play facilities and a flower garden. Play and sports grounds and recreational zones are integrated into the green space of landscape rooms. There is minimal paving inside the quarter, which resolves the problem of water collection and makes the area even greener. The system of paths with gradient paving links entrances to the functional zones in the courtyard. The central alley will soon be complete with a volleyball court, a playground with large cubes, an outdoor chess table, a wooden amphitheatre, workout and yoga zones, making it a meeting place for residents of all age groups. 

Caption

The quarter Na Nikitina is to become a green oasis, contrasting with the industrial cityscape and beautifying the urban area.  

Caption


About the project 


Volumetric data: Plot area — 1,9 ha 

Gross floor area — 51,9 thousand square metres

Residential quarters — 33,5 thousand square metres

Commercial quarters — 1 thousand square metres

Parking — 6,2 thousand square metres

Number of storeys  — 6–10–18

Apartments — 530

Parkings — 258


Project team:Developer — Brusnika

Master plan and architecture — DROM

Layouts and interiors — Brusnika. Design

Landscaping — Novascape

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More