Nathos: Construction Of A New House In Flanders

Nathos: Construction Of A New House In Flanders

Architect
Edouard Brunet Architecte

Francois Martens Architecte
Location
Flanders, Belgium | View Map
Project Year
2022
Category
Private Houses
Maxime Vermeulen

Nathos: Construction Of A New House In Flanders

Edouard Brunet Architecte as Architects

Located in a residential area on the outskirts of Brussels, this new house was designed to blend in discreetly while asserting its contemporary character.

It is partially hidden behind the vegetation that has been preserved and is characterized by a very horizontal volumetry. A suspended volume ornates the front facade in which only a large bay window in the corner creates an interaction between the interior and the street.

photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen

The large horizontal stone walls anchor the house to the land, ensure the privacy of the ground floor and allow to give a sequence to the entrance of the house. They also contrast with the more refined and white architecture of the rest of the house.

Several visual axes are gradually revealed. They stage the main architectural elements: the front patio visible from the entrance, the monumental staircase that is discovered later, and the interior bathed in light that fully opens to the garden. These visual axes extend outwards, especially the one on the first floor which opens up a beautiful perspective towards a street that faces it at the front.

photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen

These visual and circulation axes are present everywhere. They give a view of the house in all its length. They also accentuate the impression of space and reveal the great fluidity between the interior spaces. These open one into another and the double height connects the living rooms on the ground floor with the multipurpose spaces on the first floor. These spaces are bathed in sunlight because they benefit from a multitude of light sources, including a zenithal one above the staircase. The staircase is one of the masterpieces of this house. Its curved and supple forms dress and characterize the space.

photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen

Thanks to its L shape, the house benefits from the sun throughout the day and is very bright. In the afternoon, the sun begins to shine through the front façade. It is then through the patio that the sun comes to illuminate the interior while ensuring the intimacy of the inhabitants thanks to the large stone walls. This patio constitutes a sort of proximity garden in contrast with the large openings that make the wooded environment a background to daily life.

photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen

This house is indeed characterized by very large floor-to-ceiling windows that occupy almost the entire rear facades on the ground floor. The largest window measures 535cm x 270cm. To prevent overheating, these windows are equipped with solar filters.

photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen

The details of the structural glazing, specifically developed by the architects for this project, make the frames disappear, offering a fully open and unobstructed view from the interior. These unique details are technically complex and give finesse and elegance to the facades. On the upper floor, views and light are dissociated from the ventilation. Thus the glazed parts are fixed and the opening frames are opaque. This allows to free the views on the outside from any technical contingency.

photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen

The load-bearing elements (walls and floors) were made of solid wood (CLT) and metal. This allowed to limit the weight of the construction and thus to reduce the foundations and the sections of the metal posts. The impression of lightness of the whole is thus reinforced. The solid wood walls are also structurally interesting to create the cantilever of the entrance and allow to restrict the carbon footprint of this new construction.

Team:
General construction companies: TS Construct (Jean-François Ruelle) + Jadeco
Outside steelwork: ECOVITRE sprl 
Interior woodwork (furniture, stair ...): Rost
Stability engineer: JZH & Partners

photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen
photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen
photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen
photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen
photo_credit Maxime Vermeulen
Maxime Vermeulen
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: STO, plaster
2. Windows: Reynaers, aluminium frame

Read story in Français

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Windows: Aluminium frameReynaers Aluminium
Outside steelworkECOVITRE Sprl
Facade cladding: PlasterSto Corp.
Product Spec Sheet
Windows: Aluminium frame
Outside steelwork
Facade cladding: Plaster
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More