Nature Inclusive Living

Nature Inclusive Living

Architect
Powerhouse Company
Location
Groningen, Netherlands | View Map
Category
Cultural Centres
Proloog

Nature Inclusive Living in Part Forest, Part City

Powerhouse Company as Architects

We’re proud to announce our design HOLT won the competition to transform the Alo-location in Groningen. HOLT, developed by MWPO together with Nijestee and Nijhuis Bouw, is the plan for a new green and healthy neighborhood. The design is a result of the unique collaboration between architecture practices Powerhouse Company, Houben/Van Mierlo, Vector-i and landscape architect DELVA.

 

A Green and Healthy Groningen

Our design for HOLT emphasizes Groningen’s core value, ‘a healthy and long life, for young and old,’ and highlights its position as the Netherland’s healthiest city. Located next to a cluster of healthcare organizations like the Martini Hospital, HOLT marks the gateway to the new city district with 11 new residential buildings, a tower, three gates, and a park. The 320 homes are built with an urban density in a forest-like environment that will transform the surrounding Corpus Kwartier into a vibrant and diverse neighborhood.

 

‘Our plan unites living, nature, economy, and city in line with Groningen’s own great ambitions.’

 

– Kristiaan Capelle,MWPO

 

Part Forest, Part City

HOLT sits at the pivotal point where the city and forest meet. Here, a compact building mass contains a rich and mixed programme, with plenty of public space. The abundant green, water, traffic, ecology, and buildings come together to form one ecosystem. By allowing the green zone and the built areas to coincide, our plan creates an urban woodland to live in.

 

‘The city and the greenery meet in HOLT – an exciting and direct confrontation.’

 

– Janneke van der Velden,Associate Architect Powerhouse Company

 

Responding to Climate Change

To adapt to the rising temperatures of our changing climate, HOLT harnesses nature’s powerful properties. A forest is inherently climate resilient – the soil absorbs considerably more rainwater than a paved environment, and it can be 4 degrees cooler than in an urban setting. To reduce the need for cooling, we chose light-colored facades that reflect sunlight and absorb less heat than dark materials.

 

‘The buildings and radical green enter into a dialogue, forming one ecosystem for flora, fauna and people.’

 

–  Stefan Prins, Architect Partner Powerhouse Company

For HOLT’s construction, we aim for maximum circularity by reusing building materials, building demountable structures, and by using cross-laminated timber structures where we can – a sustainable and carbon sequestering material.

 

‘HOLT offers socially sustainable homes – for all – that stimulate collectivity.’

 

–  Bas van Mierlo,Houben & Van Mierlo Architecten

A Rich Architectural Tradition

Gracefully curved vaults and arches define HOLT and give the new neighborhood a sense of identity and place, with exceptional plinths that exude quality and comfort. These robust brick-clad buildings, with their timeless quality, are a contemporary nod to Groningen’s historical high-quality housing.

 

‘We’re creating an inclusive city district, with a high quality of life and special attention for places to meet.’

 

–  John Krol, Nijhuis

 

Green Icon

A green crown at the top of the tower contains a rooftop bar and creates an iconic beacon for the neighborhood – a marker for this new form of living that manifests Groningen’s identity as the healthiest city of the Netherlands.

 

‘HOLT is more than just a construction project – it’s about homes, living, and healthcare.’

–  Ben van der Meer,Partner at Vector-i

 

Healthy Living for All

From families and starters, to healthcare professionals and vulnerable young people and the elderly: HOLT provides home to all. Besides the public spaces, we’ve paid special attention to providing spaces for people from the many diverse backgrounds to meet. Additionally, homes will be created for those with special needs – making assisted living homes an integral part of the community.

 

‘Our plan for HOLT will catalyse the development of the area around the Martini Hospital.’

–  Guus Balkema,Guusworks

 

An Exceptional Team

HOLT is the result of our vision on building and living in healthy cities and neighborhoods, and provides impetus for the economic and social development of the area around the Martini Hospital. We’re proud that, together with this exceptional team, we can contribute to the healthiest city in the Netherlands.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More