navy box

Architect
Horibe Associates
Location
Osaka, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses

Navy Box

Horibe Associates as Architects

This residential project for a family of four is built on an 85m² site with strict regulations and contains a covered garage and courtyard.

Regulations limit possible building coverage to 43m². Due to this limitation, we used a computer to reverse-calculate shadow coverage and find maximum building volume. In addition, we took advantage of sky factor calculations, wall setback mitigations, and utilized the garage space which doesn’t get factored into the building area, to produce a wood-construction, three-story house with a gross building area of 102.78m².

photo_credit yunagi miki
yunagi miki

There is a limitation to the form of the building that requires that minimal shade be cast on neighboring buildings as a measure to maintain a good living environment for everyone. We created the largest exterior envelope possible within this limitation and inserted a vertically expansive exterior space (the courtyard) that remains within building area constraints.

photo_credit yunagi miki
yunagi miki

By taking this exterior space as the central axis, the surrounding interior spaces were arranged. We gave form to interior spaces that hold reciprocal relationships in both the horizontal and vertical directions.

The living room flows seamlessly into the courtyard, which itself connects the top and bottom of the building. 

photo_credit yunagi miki
yunagi miki

We planted a trumpet tree in the courtyard, which blooms with vibrant yellow flowers. The tree slips in and out of view from the living room, dining room, bedroom, kitchen, bathroom, etc., giving one the sense of the four seasons and providing a charm to daily life.

photo_credit yunagi miki
yunagi miki

The tiles in the living and dining room extend into the courtyard. This is to create the effect of inside and outside becoming one and is a strategy to extend the square footage beyond what is allotted.

photo_credit yunagi miki
yunagi miki

Regarding the exterior garage space, columns were not erected in order to fully utilize the space between the garage and the site boundary for ease of parking. We fixed the entire wall above the garage via a truss that ties the second and third floor beams, which made feasible a cantilever that covers the 4m x 3m garage.

photo_credit yunagi miki
yunagi miki

We were able to obtain the highest rank in the earthquake resistance standards through the rational shaping of form in accordance with regulations. In a country with frequent earthquakes and limited land, it is difficult to find large sites while living in convenient urbanity. This project is located in a residential area close to the train station, yet still allows for contact with nature; it is a spacious house where one feels safe and calm while passing time.

photo_credit yunagi miki
yunagi miki
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More