Neo Children Clinic

Neo Children Clinic

Designer
UA Lab (Urban Architectural Collaborative)
Location
Ahmedabad, Gujarat, India | View Map
Project Year
2021
Category
Offices

Hospitals
varun patel
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
paintsAsian Paints
acDaikan
lightsHavells
switchesLegrand
glassSaint Gobain

Product Spec Sheet
paints
ac
by Daikan
lights
by Havells
switches
by Legrand
glass

Neo Children Clinic

UA Lab (Urban Architectural Collaborative) as Interior Architect

The project was to design a Children’s clinic. The requirements were to create a reception, waiting area, Doctor’s consultation room and a day care space with a single bed and seating space for the care taker.

photo_credit inclined studio
inclined studio

We went for an open plan concept. Partitions were used as envelopes to define spaces. Partitions could be moved, as and when required.

photo_credit inclined studio
inclined studio

The space is being used by the kids.  We wanted to make it playful, easy and fun to be. As Doctor’s clinic are generally intimidating for children. The children who generally come to visit the Doctor are unwell. We wanted the space to be warm and inviting to make them feel comfortable, secure and happy.

photo_credit inclined studio
inclined studio

The Clinic is divided into two main spaces – one is Doctor’s consultation area and other one – that combines reception, waiting and the day care space. For the later space, we designed an envelope to separate out the day care area. The envelope is designed with two adjacent curves. The corners at which the two curves meet is also made round, to create a smooth and easy curvilinear form. The entire width of the curve is painted in pastel tone to create a playfulness in the space. The day care area when in use, can be separated through Glass sliders. The same space becomes an extension of the waiting area, during other times.

photo_credit inclined studio
inclined studio

We went for Materials in their Natural tone. Birch ply is used for envelopes in its natural tone. The envelopes are designed with strips of Birch ply. This gives a rhymic effect to the space. Dual tone polish is used on the Birch surface. Pastel tones of pink and grey are used. These pastel tones compliments each other to create a warm and playful space for children’s to be there and be comfortable with their parents.

photo_credit inclined studio
inclined studio
Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More