Neox • Social Housing • 18 Homes in Zizur Mayor

Neox • Social Housing • 18 Homes in Zizur Mayor

Architect
Vaillo + Irigaray
Location
Navarra, Spain | View Map
Project Year
2022
Category
Social Housing
Rubén Perez Bescos

Neox • Social Housing • 18 Homes in Zizur Mayor

Vaillo + Irigaray as Architects

The project is located in the Navarrese town of Zizur Mayor, in an area characterised by its location at the highest point of the town and its views of a pine forest to the north. Numerous residential buildings are currently being built in the area... The project is located between Zubiondoa and Pinar de Ardoi streets and is surrounded by a single-family house to the south-east, a plot for the construction of a block of flats (located on the other side of the street) to the south-west, a park to the north-west and the pine forest (on the other side of the street) to the north-east. The site is currently occupied by a radio antenna.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

Basement -1 houses the storage rooms and car parks, which have access from the outside via a ramp that connects to Zubiondoa street. The rest of the floors, including the ground floor, are for dwellings distributed in 3 portals. There are 18 dwellings in total. Ground floor - First floor - Attic There is also a communal swimming pool in the south-facing garden area.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

HOUSING CONCEPT
A housing typology is proposed based on the following criteria:
-distribution divided into differentiated zones day / night
-All the dwellings have a double orientation.
-day area with the best orientation (s-w)
-Continuous living room - kitchen terraces
-spacious terraces with different uses
-Concentration in the central area of bathrooms (unification of drainpipes and ducts).
-minimise surfaces destined to distributors

The project proposes a double image: 
-On the one hand, the façade facing the street and south facing, with large overhanging terraces, with a marked horizontal character and emphasising the sculptural character of the whole. 

-On the other, the north-facing façade facing the forest offers an image of alternating vertical windows, in which the perception of the building is diminished thanks to the sloping roof, oriented towards this façade, giving it an image similar to dwellings of another typology of a smaller scale.

In both cases, an appropriate scale is sought for the building as a whole, giving the built volume an order that is in keeping with the immediate surroundings.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

IMAGE AND CONSISTENCY WITH THE TYPOLOGY
An internal/external image of the dwellings is proposed as a logical consequence of the proposed concept and the interior layout. The project proposes an open-plan space leading to a continuous and well oriented terrace. This concept is transferred to the image of the complex, offering an exterior volumetry where large terraced spaces can be glimpsed.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

HOUSING TYPOLOGY
Special attention should be paid to the large terraces where each house has a continuous terrace of great width capable of accommodating a large table or an outdoor seating area. For the day area, the best orientation is sought, despite the direct view of the access road and although we are aware that the best views are to the opposite side (N-E), we understand that in this climate zone, orientation must take precedence over other factors. In the ground floor dwellings, however, there is a double terracing: on the one hand, towards the forest, and on the other, as a landscaped area towards the street, screening the views through a hedge. In the flats on the attic floor, the terraces face south, and the interior spaces of the flats are terraced, making this floor disappear on the north façade. The rooms at night, oriented to the north façade, are illuminated through openings.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

FAÇADE MATERIALS
During the project process, different plastic possibilities were considered, with variants linked to different materials and chromatic ranges to assess their effect on the volumetric image. Of these, those that enhance the sculptural value of the proposal stand out, prioritising the use of a single material, with a continuous appearance. We opted for a metal envelope in bronze tones, which gives the building a dynamic image, thanks to the shadows, and a slatted appearance, which integrates it into the surrounding landscape of the building.

Team:
Authors Architects: Vaillo+Irigaray Architects - Antonio vaillo i Daniel, Juan Luis Irigaray Huarte, Yago Vaillo Usón
Project Team: Yago Fernandez, Javier Oyanarte, Amaia Lumbreras

Associate Collaborators 
Eduardo Ozoidi - Structure
Naven ingenieros - Engineering
Javier Escuchuri – Aparejador
Goyo Larumbe – Lineal – Metalwork
Obramas – Builder

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos
photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos
photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos
Caption
Caption
Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More