Neri Apartment

Neri Apartment

Architect
SAMF arquitectos
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
© Mário Ferreira

Neri Apartment

SAMF arquitectos as Architects

According to Jorge Luis Borges, the infinitely small is as large as the infinitely big. Some architects, have understood this, but we feel that, in most cases, the idea that tearing down existing walls and creating open spaces as the only way to enhance space, prevails, and moreover, especially in housing, it can be quite contrary to the needs of its occupants.

photo_credit © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

In the refurbishment of this small apartment in Lisbon, we followed the opposite strategy, where the following individual aspects can be isolated:

Length  –  We chose to keep the existing walls, except for a non-bearing wall facing the entrance, which cramped the space and prevented a long unobstructed view of the entire length of the house. This new wall creates a slight deformation which again accentuates its length.

photo_credit © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves
photo_credit © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

Circularity – A new passage was created in the inner room which allows one to go round and round the house, very important of course for children when fleeing their brothers or angry parents. This passage is hidden behind mirrored doors, through a walk-in wardrobe.

photo_credit © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves
photo_credit © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

Inbuilt Furniture – Because we have several small rooms, inbuilt furniture is used whenever possible, creating cosy corners, and avoiding the need to clutter space. Bookshelves are a part of this, and books, in their diversity of small objects containing different universes inside, are perfect examples of condensed infinity.

photo_credit © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

Porthole  –  A new circular window looks into the main room, allowing for a playful interaction between occupants on both sides. Intimacy and extra ventilation are achieved, besides being the cat’s favourite. When open, the mirror on its outer surface can direct sunlight into the shadowy corners. This is also true of the mirrored passage door. A similar window, set higher, was opened between the bathroom and the kitchen.

photo_credit © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves
photo_credit © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

The Bunk Bed – A very small room was doubled with a bunk bed, with inbuilt storage, bookshelves and a secret lookout point over the living room.

Sky Blue –  A very light atmospheric blue was used to highlight the existing stucco in the main room. This colour induces the perception that the limits are further away. This colour is also used in the closet/study which is a transition space before entering the rear bedroom.

photo_credit © Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos
© Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos
photo_credit © Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos
© Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos

 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
BathroomDuravit
Door HandlesFSB
Paints & VarnishesCIN, S.A.
Window FramesTryba
Product Spec Sheet
Bathroom
by Duravit
Door Handles
by FSB
Paints & Varnishes
Window Frames
by Tryba
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More