Netanya Cultural Center

Netanya Cultural Center

Architect
HQ ARCHITECTS
Location
Netanya, Israel | View Map
Project Year
2024
Category
Urban Green Spaces

Cultural Centres
© HQ Architects

A landmark for the community: A new cultural building provides great variety of performance spaces and a generous landscape for public activities

HQ ARCHITECTS as Architects

HQ Architects has been commissioned by the city of Netanya and the Netanya Development and Tourism Company to design the new Cultural Center in the city of Netanya, north Israel. The new Cultural Center will seat in a focal urban spot, located right next to Kvish Ha'hof – the main regional highway that crosses Netanya – and across the Netanya Stadium.

The Netanya Cultural Center sits in a generous urban plot of 22,500 square meters, which was originally intended to hold a sports arena. Our winning proposal will feature a 10,000 square meters design, developing a round-shaped cultural concept that leaves a generous amount of external space intended for other peripheral uses and landscaping. The building will incorporate a wide range of different spaces dedicated to performance, including a 950 seats auditorium, a 250 seats Blackbox theatre, a 400 seat roof theatre, and an approximate 50-100 seat fringe theatre. Also, it will include a main lobby, a community center, offices, and two restaurants.
Our key design principle was to keep the building's footprint as small as possible, stretching the building vertically and making it visible from the highway. This is in contrast to a common approach in cultural building design, which tends to spread on the plot’s surface. The center’s functions are stacked, with the main auditorium at the bottom, and its ceiling being the lobby floor and the main entrance. The Black box theater, gallery, and some community center functions will be placed on the first floor, whereas offices and the community center will be on the 2nd floor, leaving the VIP room, fringe theatre and the cafe on the 3rd floor, which also provides access to the roof theater. All backstage functions, including the performers’ areas, stage support and loading docks, will be placed underground, enabling a small footprint above. The building will be surrounded by a wide forest-like park, featuring cafe space, pavilions, paths, and a patio right next to the main building. The design also features a boardwalk connection to the surrounding office buildings, aiming to enhance the connection of the cultural center with the existing urban fabric.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More