New Aarhus School of Architecture

New Aarhus School of Architecture

Architect
ADEPT

Vargo Nielsen Palle

Rolvung & Bronsted
Location
Aarhus, Denmark | View Map
Project Year
2021
Category
Laboratories
Rasmus Hjortshøj
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TapsVOLA
WindowVELUX Commercial
ManufacturersPhilips Lighting Signify
GlassSaint-Gobain Glassolutions
Sinks and toiletsDuravit
ManufacturersDeko

Product Spec Sheet
Taps
by VOLA
Window
Manufacturers
Sinks and toilets
by Duravit
Manufacturers
by Deko

New Aarhus School of Architecture

ADEPT as Architects

Inspired by 21st century learning principles, the new Aarhus School of Architecture was designed as an incubator for architectural experiments, workshop-based learning and unplanned synergies between students. The architecture is raw, almost resembling an industrial building, but only at first glance – the refined detailing and strong spatial organization deliberately communicates how a building is constructed; how to refine a design through a few carefully selected materials and how to allow architecture to step into the background as a flexible framework for activity.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj
photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The Aarhus School of Architecture was designed as a laboratory for learning and exploring architecture, both inside and out. The building is located at a former railyard with traces of industrial history forming a raw authentic identity. Characterized by its exposed materials and MEPs, as well as its industrial details, the building design adapts to this unkempt environment, its closest neighbor being Institute for X – an alternative self-build community of startups and culture.  

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj
photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The intentional simplicity of the design is a detailed response to the school’s need for functional and robust spaces. The completed building allows the tutors to experiment with new and contemporary ways of architecture education, while at the same time providing a stronger spatial identity that matches the ambition of being one of the best architecture schools in Europe. The new building is the school’s best showcase allowing activities to become visible to the public, just as the spatial organization and interior transparency makes studio activities visible and present to all the students. From its former spaces hinting at individuality, this is architecture encouraging communities and synergies. 

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj
photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

‘The new Aarhus School of Architecture brings together ten former locations into one building. The dream was a robust structure, a living laboratory of architecture. This has inspired the workshop-like design, that presents itself like an anti-icon – an empty canvas made for ideas, creativity and learning’, explains Martin Krogh, partner at ADEPT. He continues: ‘The design allows interior and exterior spaces to blend, not only through literal transparency, but also by questioning what is the school’s space and what is the city’s. This means that both the surrounding urban environment and the curricular activities will shape the building in the future. It is a building that was designed to never be enough in itself – only through its occupants is it complete’ 

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj
photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The building was completed with design-integrated solutions and the intention of maximizing spatial flexibility. A narrow material palette reduces the building’s construction resources, including local production and transportation chains where possible. Settling on concrete as the optimal solution when responding to the need for large-scale and resilient spaces, the team behind the project worked closely with the manufacturer to lessen use of material in the construction as well as to maximize use of recycled material. Furthermore, the manufacturer was obliged to work with sustainable production encouraging zero-waste production.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj
photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

Other sustainable initiatives are the upcycled wood floors made from leftovers from industrial window production and the large library structure spanning several floors. The library is partly made from an upcycled shelve system from a near-by historic building. The urban landscape surrounding the building is part of a research project aiming to upcycle leftover construction materials from building to landscape, testing climate adaption solutions and moving biotopes from one location to another. The school will reduce their energy consumption with up to 50 % compared to the sum of their former locations.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj
photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

Designed through co-creation in an innovative partnering model, the new Aarhus School of Architecture shows an alternative direction for cross-disciplinary collaboration in the building industry. The design is based on extensive user and neighborhood involvement and basically eliminated internal hierarchies in the project organization to promote a transparent development process and a strong ownership at all levels of the partnership.   

Caption
Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoEspañolFrançaisDeutsch and Português

Project Credits
Architects
Collab competition and concept design
Collaboration competition and concept design phase
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More