New Apostolic Church

New Apostolic Church

Architect
LOCALARCHITECTURE
Location
Lausanne, Switzerland | View Map
Project Year
2019
Category
Churches
Matthieu Gafsou

Renovation and extension of a church in Lausanne

LOCALARCHITECTURE as Architects

A FUTURE IN DIAGONALS 
The extension of Lausanne’s New Apostolic Church was designed to draw out the existing building’s intrinsic qualities. We felt is was essential to follow the clear diagonal lines that underpin the organisation of its spaces and circulation flows, and which are its defining feature. The new building was conceived in a way that sought to honour and preserve its existing spatial concepts, while at the same time adding a contemporary quality of lightness and openness. The extension went in tandem with a renovation of the existing structure, so as to combine the qualities of the old with a forward-looking vision. 

TWO WINGS 
The building’s new form comprises two wings extending from the corners of the church, enlarging the foyer at ground level towards the new entrance. One of these triangular wings incorporates the existing elevator and meets the tip of the other wing, which houses the new multipurpose hall. This meeting point, at the corner, creates a covered piazza in front of the church, where the new entrance is located. The church looks as though borne aloft on wings – wings that are opening, to welcome visitors. Symbolically this new image suggests openness and flight, connecting Earth and Heaven. 

OPENNESS 
The existing foyer is retained and expanded at ground level. Retaining the main circulation flow with its corner staircases was important, in order to preserve the spirit of the existing building; these staircases were restored and fitted with lighter and more transparent balustrades. The new entrance is set in the south-west corner. The spacious new foyer gives a clear view of the various activities taking place and welcomes the community in a dynamic space that is open to the outside world. 

SIMPLICITY 
The exterior façade was redesigned to meet the new energy efficiency standards now in force as well as delivering optimal thermal comfort for the building’s users. The old façade has been replaced with an exposed concrete construction, lightly coloured and textured: the building expresses a simple and direct materiality, making a strong statement of identity.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More